kedd, április 15, 2008


Get out of my life!

2008-04-15, Kedd

A legkorábbi felkelésem. Reggel öt órakor, azt hiszem én ébredek fel először, méghozzá a madarak hangjára. Azaz szerencsénk van, mert jöttek madarak. Kint még sötét van, de a réshez lopózok, és kikukucskálok. Páran felébrednek a neszekre, ők is jönnek. Kollektívan megállapítjuk, hogy semmit se lehet látni, csak kis fekete szellemképeket. (Nemcsoda, mert mint később kiderül feketék a madarak.) Úgyhogy rövid semmi után inkább visszafekszünk, el is alszom. A következő ébredés már világosban, megint a madarakra, és talán megint elsőként. Fényképező elő, rögtön az objektívet dugom ki a lyukon. És nyomom a gombot, mert nyomkodásra való. A madarak javában harcolnak, csak kicsit messze, ahogy a képeken is látszódik (300mm), ez van. Közelről egész érdekes lenne, így csak a fotózás miatt, próbálom elkapni a megfelelő pillanatot. A fények tökéletesek, csak a távolság. Nagyjából a többiek is ébredeznek, így a zajszint is nő, és a madarak szép lassan elijedeznek. Mikor már azt hisszük, hogy minden madár elmenekült Robbal kimegyünk pisilni, és ekkor zavarjuk el az utolsó két madarat, akiket nem láttunk a leshelyről. Az idő csodás, a reggel napocska aranyozza be a zúzmarás tájat, gyönyörű, de sajnos nem fotózható.
Rövid alvás még nyolcig, ébredés, pakolás, reggeli, minden gyorsan, aztán indulás vissza. Hazafelé vezetés közben látok egy új Fiat 500-ast. Ez nagy szó, mert akkor most leírom, hogy miért is. Itt Norvégiában egyáltalán nincsenek olasz autók. Nem kevés van belőlük, hanem nincs. Mindig amikor olyan helyzet van, hogy nincs más, akkor szoktam az autókat figyelni, és egyszerűen sehol, soha nem láttam. Egykét Iveco van, de semmi Alfa, Lancia, Fiat, ezért nagy szó.
Délután mosás, mert már jó sok szennyes van, majd fotószerkesztés. És egyszer csak mit látok, egy hatalmas szivárványt az ablakban. Digivel muszáj lefotózni, felkapok egy pulcsit és már rohanok is lefelé. A partról, a hajókkal egészen jó képeket lehet komponálni, majd irány tovább. Szivárvány vadászat. A hídról még egészen látható, de nem jó a kompozíció, úgyhogy rohanás tovább a tengerpartra, hátha onnan, mire odaérek eltűnik. De legalább lett néhány kép-
Fotók a túráról itt:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2001640&l=b233f&id=1364700347

És a fotógalériám költözik, azaz új helyen folytatódik, mert a Flickr-nél betelt a 200 fotós limitem,
Mostantól:
http://picasaweb.google.com/jenes.gyozo

(jobb szerettem a Flickr-t, de ez van)