vasárnap, december 31, 2006

A tegnapi napom ilyen rózsaszín volt...pont olyan jófajta nap.

Először is kezdődött reggel 6 kor (vagyis inkább a félhármas lefekvéssel)
mert ugye a normál ember dec. 30án szombaton reggel nyolcra vizsgázni megy.
De szerencsére jó lett, elsőnek mentem, hogy gyors legyek és kaptam két ötöst.

Utána felhívtam Szabit, hogy mit gondol valami repülésről.
Jól gondolta, Borival jöttek, mentünk Kétágúra, és bár egész Budapesten köd volt, ott nem.
Fel a nagycsúcsra, 2.nak elstartoltam, repültem, majd megfagytam, inkább átrepültem a kicsire, ott visszaszálltam melegedni. Ettem, felvettem a símaszkom, majd start.
Két féloldalas csukásal kezdtem neki, de aki ismeri a Gambitet, azt tudja, hogy a kettő igazából csak egy. Utána jó sokáig fenn voltam. Csatlakozott Enikő is, de ő mindig fenn volt én meg lenn. Fenn csak hátrafelé mentem gyorsító nélkül, ezért inkább lenn. Aztán többször vissza akartam szállni, de nem ment és Zsuszi is rámszólt hogy ne (egy névrokon...jájjj!!!!)
Így végül hamar eltelt a 3 óra és nemsokkal naplemente előtt szálltunk le. Kicsit átfagyottan...na azért nem nagyon. Szóval jó a nap volt, sokat lehetett repülni eléggé.

Este meg még koncertre mentem, Szalóki Ágira, meg Budapest Jazz Orchestra, Kátjával.
Bizony egész jók voltak.
Szép rózsaszín nap.

mamegmégkiderül.
Mindenkinek Boldog és sikeres, eredményekben gazdag, meg amilyet akar, pont olyan Új Évet!

szombat, december 30, 2006

Őszikörte
hogymiért ez és miért most nemtudom, megtalátam, beszkenneltem, felraktam, nekem teccik
úgy csináltam, hogy a papírképet kicsit megsmirgliztem, aztán a körték konturját körülrajzoltam stabiloval, aztán még kis ps, hogy szine legyen a körtéknek, mert még nincs anilinfestékem.

Ma egésznap betegen tanultam, hőemelkedéssel, ami nem jó, de muszáj, holnap TNE. Tegnapi edzéselmélet se lett a legjobb, itt is szívhatok nagyot. Meglátjuk.
Muszáj meggyólulnom, mert holnap repülni fogok valahogy, ha máshogy nem akkor Cataflam+Demalgon, de nem úgy szeretnék lehetőleg.

Olyan jó lenne sok körtét enni, de ma nem ehettem, szegény én...

szerda, december 27, 2006


Szeret
Mindenkit szeretettel ölelek Karácsony ünnepében, és ünnepe után.
Nem is az én képem, de ugye a jó modell...(nemúgy mint Nitta, aki rossz...)
Csakhogy a tegnapi komolyabb és kiábrándultabb beírás után valami vidámabb is legyen.
Mert a Karácsony bizony szép!
És kaptam variót, egy nagyon sép és super igazán hasznos Brauniger IQ One-t és már nagyjából azt is tudom, hogy mire valók a gombjai. És kaptam finom teát és masszirozós cuccot is, és egy polót, szóval sok szép és hasznos dolgot. De idén sokkal inkább örültem annak, hogy én milyen jó ajándékokat tudtam adni, ez olyan jó.
Sajnos az a baj, hogy holnap vizsgázok és semmi affinitásom se volt a tanuláshoz, ezért nem is nagyon tudom az edzéselméletet, de holnap fél kettőig még sok idő van (amit szintén nem fogok helyesen kihasználni). Nem szeretem na, ezt magolni kéne, szóról-szóra.
Ma elmentem futni is, mert elhíztam, +5kg így 75 kg, az elég sok, valamit tennem kell, repülni ugye nem mehetek, mert tanulnom kell. Szóval elmentem futni, a Normafára, onnan a reptérre, tudtam, hogy sokan lesznek kinn. (Judit, Bori, Gellért, Gyula, Dani, Misi, Özsi) Gellértnek ott voltam a startjánál, aztán Judit odaadta kölcsönbe az ernyőjét, és azzal repültem, köszönöm, legalább repültem. Kicsit aztán mág Vöröskőn kutyáztam Gellért Makalujával is.
Lelkiismeretfurdalásom lett...hogy mit csinálok futás és repülés helyett.
Ezért hazafutotam fájó hassal Normafáig. De csak 8 perccel volt lassabb mint lefelé. 1óra 40 perc, kb. 17 km, most mindenem fáj. És tanulnom kell.
De majd megyek repülni...én is. Esetleg bár nem hinném holnap. 19 délután, 30. és 30. és 1-én.

Csak egy kis fényt...szeret.

Karácsony van. A szeretet ünnepe. Kérdés, hogy kinek mit jelent?
Ki szeret kit vagy mit és miért?
Ez egy keresztény ünnep, ők tudják a választ, én is.
De aki nem? Neki is kell és ha igen miért, és miképp?
Ünnep-e már egyáltalán? Valahogy elfelejtünk ünnepelni, megpihenünk csupán,
vagy még azt se, csak szabadidő.
Akinek nem ünnep, ne legyen? Akkon neki nincs is karácsony? De akkor minek ez a nagy felhajtás? Ilyenkor jó a vallás, amikor ünnepei vannak, egyébként meg kit érdekel?
És Karácsony előtt meg egyébként is, miért jönnek nekem azzal, hogy én nem lehetek hűséges, és nem fogom szeretni azt akit szeretek, és miért nem bulizok inkább, mert ki fogok maradni az életből?
És miért azok mondják ezt nekem mindig, akinek nincs senkije, aki szeresse?
Mert nekem van és ez igenis jó, nagyon jó (azoknak akik nem tudják...).
Mert van aki vár rám, van aki számít rám, és én is számíthatok rá bármikor. És szeret és úgy van ahogy szeretném, ha kell megmasszíroz, ha kell beszélget, eljön velem kirándulni, biciklizni, színházba, kiállításra, csinál nekem reggelit, megágyaz helyettem, ha kell. És nekem ez kell.
És nem más, nem kell a buli, a kiszámíthatatlanság, a kontroll hiánya, néha belegondolok, hogy mi kell, az vagy ez. És ez, sokkal inkább ez. Tudom már jól.
Bizony.
A Karácsony sokmindenre jó. De főleg boldogságra, szeretetre. Sohasem értettem azokat, akik nem szeretik a Karácsonyt. Hiszen remek alkalom a szeretetre, bármilyenfajtára. Szeretni pedig jó, nem? Hát akkor? Legalább ilyenkor ( persze ez is rosszul hangzik).


És nagyon sok mindent lehetne még elmondani, de most csak ennyit tudtam megfogalmazni, de hosszú oldalakat lehetne még írni (és akkor persze senki se olvasná el), de szerintem ez fontos.
Vannak ünnepeink, azért, hogy ünnepeljünk.
De csak annak lesz ünnep, aki akar is és tud is ünnepelni.

szombat, december 23, 2006


mindenki gondolhat arra amire akarhat, de ez akkor is csak egy póré

és azért rakom fel, hogy szar képek legyenek a blogom. uff!

csütörtök hosszú de teli volt.
reggel napfelkeltére ki Pilisszántóra a bányéban épült kolostor felszentelésére, onnan repülni 10re Óbudára Gellérttel, ahonann persze 8.ra sikerült belefutóval a start (Gellértnek bezzeg 3.ra), onnan futás a Majorba a kocsiért, azt elvinni Mamának, onnan át a Vertigoba mászni hugommal, de még onnan is rohanás tovább korizni a csajszikhoz. huh
közbe vettem még 5 zsömlét és hozzá egy kis töpörtyűt...nyamm...mert enni is kell
korira a fele ember nem jött el, ki ígérte, de hát nem is számítottam másra.
Boji, Nitta és Szabi viszont voltak és jó volt a kori
este még ki Ikeába, ahol végül is nem vettünk Bonsai fát, helyette mást igen
(de azt csak Karácsony után lehet, nehogy megtudják előtte...)
utána Auchan, Tesco shopping and fucking (itt a rá- értelemben, nem szeretem az ilyen helyeket - meg asszociáció a színdarabra) és aztán pihizhettem végre egy picit...
miután egy kicsit durcin balhéztam jajj

péntek újra shoppin en fukking...de van majdnem mindenkinek ajándéka

ma meg repcsi...igaz kevesen, de bors ezzel összefüggésben van
és repültem azért ma úgy össz 20 percet, kb. 8 startból, de akkor is

és kívánok mindenkinek
Szép és áldott Karácsonyt!

(már szerintem nem fogok írni....)

szerda, december 20, 2006

Nitta a ködben...
még nem is látta ő sem, kiváncsi leszek, hogy ki akarja-e cenzúrázni...
(ez feketefehér diáról lett szkennelve...aki tudja, hogy mi az)
ma legalább 5 lettem pepsziből, a tegnapi 7 oldalasnak köszönthetően...ezek a számok
és Káttya befestette a bal kisujjam kiskörmét csillogós flitteres rózsaszín körömlakkal...sép
holnap remélem repcsi, meg mászás, meg kori és napfelkelte Pilisszántón

Kezdek megvilágosodni

Thomas Gordontól vagy se? ez jó kérdés

de csakazért is idemásolom azt a 7 oldalt amit írtama holnapi, vagyis már mai pepszi vizsgámra, csak azért, mert senkit se érdekel, ellenkezésből...
csak az egy baj van vele, hogy emiatt el fog tünni a fekete-fekete-feketés íráaska, pedig azt úgy szeretem, majd néha romantikázásból berakom előre....

na szóval:
Pedagógia – pszichológia házidolgozatom

Thomas Gordon: Teacher Effectiveness Training
A tanári hatékonyság fejlesztése
A T.E.T.-módszer


„Úgy tűnik, hogy képzésünk során a tanárok vagy túlságosan leegyszerűsített képeket kapnak az emberek közötti kapcsolatok természetéről, vagy egy bonyolult elméleti kotyvalékkal jönnek ki a főiskoláról, ami Freudtól, Rogerstől, Adlertől és Ericsonról vett részletekből áll, hozzáadva egy csipet mindféle más, általuk valaha is olvasott szerzőt, és az egész bőségessen meg van szórva B.F. Skinnerrel.”


Ezt a könyvet választottam az elemzés alapjául, viszonylag érthető okok miatt, ez volt meg otthon, és a kevés idő miatt nem is volt időm utánajárni a többinek, de érdekelt is egy kicsit a könyv, már egyszer-kétszer bele is olvastam és kialakítottam valamilyen véleményt magamnak. Most, hogy kissé bővebben átolvastam kicsit formálódott a dolog, de lényegében ugyanaz, megpróbálom megfogalmazni.
Rögtön az elején kezdtem a könyvet, a bevezetésnél, ami nem szokásom, de mégis jó volt ez így, mert tényleg örömteli dolgokat ismerhettem meg belőle. Szerintem az egy nagyon jól működő rendszer lehet/lenne, amikor olyan szintű a szülő-tanár(-diák) kommunikáció, hogy egy-egy ilyen tanfolyamot tudnak egymásnak ajánlani, vagy, talán ami még fontosabb, hogy el is tudják ezt fogadni a másiktól. Ezt nagyon jó rendszernek tartom, ehhez talán hozzájárul az is, hogy a könyv is foglalkozik a kiegészítő fejezetekben azzal, hogyan lehet ezzel megismertetni másokat. Pont ez az, ami a leginkább megfogott a könyvben, hogy mennyire gyakorlatias, persze ez abból a szempontból talán érthető, hogy eredetileg ez egy tanfolyam volt, amit „kiadtak” könyvformájában is, de talán ez az egyik legnagyobb értéke felém vagy felénk tanárnak készülők irányába, hogy gyakorlatban foglalkozik az előforduló problémákkal, ez a lényeg, de ezzel a későbbiekben még sokkal bővebben szeretnék foglalkozni a dolgozatomban.
A bevezetés számomra még egy kicsit önreklámozónak vagy talán önajnározónak tűnik, nagyon dicséri a saját módszert, amit persze elfogadok (a könyvben is számokkal alátámasztják), hogy lehet eredményes, de akkor is furcsa, bár azt lehetségesnek tartom, hogy Amerikában szükség van erre, de ehhez nem értek, nem akarok többet foglalkozni vele.
A kicsit furcsa bevezetés után, viszont egyből a közepébe vág, rögtön a tanár-diák közötti hiányzó láncszemet vizsgálja, hogy mi az a dolog, amin megbukik a tanári eredményesség, minden tanári jóindulat és szándék ellenére? A szerző szerint ezt mindig a tanár-diák kapcsolatok minőségén dől el, ami pedig a kettőjük közötti kommunikációtól függ. Ennek a kommunikációnak a fejlesztéséről szól a tanfolyam, ettől függ az eredményesség a könyv szerint. Dióhéjban és kisarkítva ennyi.
Már az elején szeretném leszögezni, hogy igen sok mindennel nem tudok egyetérteni a könyvben, ezeket szeretném majd kiemelni a későbbiekben illetve, hogy mik azok, amiket mégis el tudok fogadni és felhasználni.
A következő fejezetben az általa ideálisnak vélt tanár-diák kapcsolatot szemlélteti az író, a tanári szerepek, viselkedések, attitűdök bemutatásával. A tekintélyelvű vagy engedékeny pedagógiai vitát külön megemlítve, amire szintén szeretnék még én is kitérni. Utána a felmerülő problémák sajátosságaival foglalkozik, majd a harmadik fejezetben ezeknek a megoldásával, amit kifejezetten a meghallgatásra hegyez ki, az aktív és kapunyitó meghallgatások által kiváltható kreatív, talán eltúlozva fogalmazhatók úgy is, hogy autodidakta problémamegoldásra épít, elvárja a gyerek önállóan, saját kreativitásukat használva próbáljanak meg boldogulni. A továbbiakban az aktív hallgatás széleskörű alkalmazhatóságáról van szó, a különböző szituációkban. A könyv további részeit egyenlőre nem áll módomban elolvasni és értelmezni, főként az időhiány miatt.
A fentiekről szeretnék írni a későbbiekben. Rögtön kezdeném az elején, eddigi élményeim alapján a tanítási eredményességet befolyásoló tényezők rendkívül összetettek és egyáltalán nem csak a tanár-diák kapcsolat minőségétől függenek. A könyvben bemutatott példák számomra túlságosan idealizáltak és egyszerűek. A jó tanár-diák kapcsolat legfeljebb egyfajta lehetséges alternatívát mutat be, egy jó alternatívát, de nem az egyetlen jól működőt. A legszigorúbb és legdiktatórikusabb tanártól is lehet sokat tanulni, sőt sajnos meg kell talán kockáztatnom, hogy itt a TF-en is a legtöbbet, vagyis a legmarandóbbat a messze-földön híres kalapácsvető (hogy nevekkel ne személyeskedjek) tanárunktól tanultam, tanultunk. Amikor az órák voltak senki se szerette, senki se örült, sőt volt, hogy féltünk mi lesz, de amit ő megtanított, azt még most is tudjuk, kikényszeríttette belőlünk a tanulást. Az biztos, hogy akkoriban, mikor az óráira jártunk meg voltunk győződve, hogy „ennél szemetebb” tanár nincs, de most már nem így vélekedünk róla. Gordon szerint egy ilyen tanárnak esélye sincsen, és mégis a való életben nem mindig elméletek alapján működik minden. Lehet, hogy egy időszakos rosszat el kell viselni a későbbi eredményekért. Ugyanakkor azt se mondhatnám, hogy egy Gordon-szerű rendszerben oktató tanárunkkal teljesen rendben lennénk. Érzem, hogy néhány tanárnál vannak ebbe az irányba hajló cselekedetek, de annak ellenére, hogy jól próbálja megvalósítani a könyvben leírtakat, még sincs a könyvben leírt siker. Az engedékenyebb tanárfajtára is lehet példát hozni, sajnos az ilyen tanáraink óráin általában káosz van, de rend semmiképp, ha nem kötelező, akkor a diákok nem is járnak be (amennyiben megtehetik). A tanári működés szerintem leginkább talán a következetességen alapszik. Ez sokkal fontosabb, vagyis inkább magasabb szintű annál, mint amiről a könyvben beszélnek. A következetes tanárban lehet csak bízni, hiába alakult ki a tanár-diák között partneri kapcsolat, egy tanár-haverban sohasem lehet annyira bízni, mint egy eszmében. Ez a fajta kapcsolat, azt kívánja meg, ahogy le is írják, hogy a tanár-diák egyenrangú félként vehessen részt a közöttük lévő kapcsolat-rendszerben. De ez elméletben akármilyen szépen is hangzik, sajnos vagy talán nem is sajnos, de nem valósítható meg a gyakorlatban, hiszen törvényszerűen nem lehetnek egyenrangúak. Ez legszembetűnőbben jelentkezik az életkorban és a már ebből is következő kötelező szerepeknél. Hiszen egy 30-40 éves (pláne idősebb) ember nem lehet partnere egy 10-16 éves gyereknek, nincs közös téma, nincs meg az a tapasztalat, de ami a legfontosabb, és amiből mindez következik, hogy más és más testi, lelki, emocionális, szociális fejlettségi szinten állnak. És minderre még rájön a tanárszerep is, hiszen ő az aki nevel, oktat, partneri helyzetben nem lehet ezeket elvégezni, hiszen nem érzem jogosnak, ha nem mint tanár, mint nálam jobb, okosabb mondja (még persze sokszor neki se). Fontos nagyon a tanári tekintély (és most itt nem a diktatórikus hozzáállásra gondolok), ez az egyik legfontosabb értéke a tanárnak, ennek elvesztésével, nagyon könnyen tanári hatékonyságát is eltűnik. Sajnos a mai világban ezt nem tekintik elég fontos értéknek, túlságosan is a szabadelvűség van elterjedőben és nagyon jelentős az általános értékvesztés, értékcsökkenés (de ez már más és nem lényegesen a könyvhöz és dolgozatomhoz tartozó téma). A másik dolog, ami idetartozik, és szintén nem tudok egyetérteni, hogy a szerző megpróbál egy mindenkire alkalmazható sémás rendszert alkotni, ahogy azt a 27. oldalon megfogalmazza. Ez nyilván megkönnyíti, a munkát, de valószínűleg nem a leghatékonyabb. Hiszen minden gyerek más és más, akkor hogyan lehet rájuk ugyanazt a sémát húzni, korosztályok között jelentős különbségek vannak, mert nem fog ugyanúgy válaszolni a kis másodikos gyerek, mint a 11.-es gimnazista, mindenki mást fog látni a tanári hozzáállásban. A kisgyerek mindenféle gondolkodás nélkül elfogadja azt, amit a tanár mondd, a nagy gimnazista viszont kétkedik mindenben, mindig a hibát keresi, a mögöttes szándékot. Más életkorokban különböző módszereket használva sokkal hatékonyabbak lehetünk. Túlságosan is leegyszerűsítőnek találom azt mondani, hogy mindenkit egy módszerrel kezelhetünk. És a faji kérdést sem lehet olyan egyszerűen megoldani, és itt most nem akarok fajok között különbséget tenni, de hazánkban sajnos jellemző, hogy bizonyos kisebbségek másként reagálnak és másként állnak hozzá ugyanahhoz a szituációhoz. Természetesen itt most nem csak a romákra gondolok, hanem a szegényebb, gyerekekkel kevésbé foglalkozó szülők gyerekeire. De hasonlóan nevelési problémák adódhatnak a gazdagoknál is, és egyáltalán nem mindegy, hogy miként állok hozzá azokhoz a gyerekekhez, lehet, hogy van ahol működő módszer lehet a meghallgatás, de van ahol ezzel csak tovább mérgesítem a helyzetet, arról nem is beszélve, hogy gyakran semmit sem tehet a tanár a gyerek problémájának megoldásáért. Más lehet a megoldás, ahol van pénz a családban, csak nem foglalkoznak eleget a gyerekkel, más ott, ahol nincs pénz, és azért nem foglalkoznak és teljesen más akkor is, ha minden megvan, és mégsem foglalkoznak jól. Nagyon komplex a feladat és nehéz, nem lehet megtanulható módszerekkel elintézni mindent. És akkor kicsit a problémákról és problémák megoldásairól. A könyv szerint a probléma a gyereké és ez közvetve érinti a tanárt, de nem az ő problémája. Mégis úgy gondolom, hogy legalább annyira a tanár problémája is, főként ha nézzük a testnevelés tantárgyát is. Elismerem, hogy ha nem figyel a gyerek, mert konfliktusa van valamivel, akkor a konfliktust kell megoldani, de lényeges szempont, hogy mi az, mert bizony a tanárnak a mai keretek között a „leggazdaságosabban” kell dolgoznia. Lényegtelen problémákkal nem foglalkozhat, és a leggyakrabban bizony apró-cseprő dolgok nehezítik az órát, itt leginkább erélyes fellépéssel lehet megoldani mindent és nem kell elkezdeni egyből „lelkizni”, hozzáteszem, nem is lehet, nincs rá idő. Viszont ha a gyerek nem figyel, akkor könnyen történhet valamilyen baleset, ami már bizony a tanár problémája, ily módon a gyerek lényegetlen baja, már a tanár közvetett problémája is. Ezeket a helyzeteket meg kell oldani, de a legeredményesebb megoldás a legtöbb esetben a megelőzés. A kiskorban beléjük nevelt normákat elfogadják, magukévá teszik, és azok a későbbiekben sem válnak nyűggé, ha azokat következetesen megkövetelik. Az persze igaz, hogy a gimnazista korban bevezetni szándékozott dolgok már ellenállásba ütköznek, és ott már lesznek konfliktusok a tanár-diák kapcsolatban, amik akár a tanítás rovására is mehetnek. Ezért úgy gondolom, hogy sokkal inkább fontos egy gondosan felépített rendszert követve (alkalmazkodva az egyéni sajátosságokhoz) tanítani és nevelni. Ráadásul az iskolai problémák, azonban több forrásból is adódhatnak, lehet tényleg csak a diáké, lehet a környezetéé és lehet akár a tanárban is a hiba. Először azt kell meglátni, hogy hol és miben van a probléma, (ami sokszor nehéz, főleg ha bennünk tanárokban van a hiba – nehéz az önkritika) és csak utána lehet a továbbiakkal foglalkozni. A problémák felismerése is változó képet mutathat, egy idősebb tanár gyakran nem is érti mi a tanuló problémája, ez épp a közöttük lévő generációs szakadékból követezik. Itt nagyon jó példa lehet a drog-kérdés. A legtöbb szülő és tanár sem sejti valószínűleg, hogy a mai fiatalok körülbelül (budapesti iskolákban ez valószínűleg magasabb érték) fele már kipróbálta a könnyű-drogokat és nagyrészük rendszeres fogyasztója is (ezt meg lehet kérdezni bárkitől, aki már ebben nőtt fel, sajnos így van). Ez egy fel nem ismert probléma, amit ha mégis felismernek esetleg, akkor sem tudják helyesen kezelni, valószínűleg túlreagálnák, és fogalmuk sincs hová forduljanak. És az sem, biztos, hogy ez a tanár feladata, de ha csak ő látja ezt, akkor csak ő léphet bármit is, és felmerül a kérdés, hogy mit lépjenek és lépjenek-e egyáltalán? A legtöbben hagyják, hogy ezt ők nem tudják megoldani, amit el is lehet fogadni, mégis akkor ki lesz az, aki megoldja? Úgy gondolom, ha már problémamegoldásról beszélünk, akkor talán a tényleg lényeges és nem csak a tanítást zavaró dolgokat, hanem sokkal inkább a tanulóink jövőjét is befolyásoló lényegi kérdésekben kell gondolkodni. Az iskolának általános nézetekkel szemben nem az a fő feladata, hogy megtanítson egy csomó, esetleg felesleges és használhatatlan lexikális tudásra, sokkal inkább, hogy felkészítsen az életre, amivel manapság talán keveset foglalkozunk. Legfontosabb feladata, hogy megtanítson sok az életben is szükséges viselkedésformára, tulajdonképpen mindarra, ami a boldoguláshoz szükséges és az ehhez szükséges tudásra (ennek eszköze az a rengeteg lexikális tudás), de ezekkel a problémákkal kéne sokkal inkább foglalkozni, és itt inkább olyan dolgokra gondolok, mint a fegyelem, tisztelet, kudarc-helyzetek, törvények elfogadása, betartása, tisztesség, alkalmazkodás, másokkal való együttélés és együttműködés. Ezek azok a dolgok, amikre az életben igazán szüksége lesz, és itt tudják ezt megtanulni és bizony előfordul, hogy ez konfrontációkkal és konfliktushelyzetekkel jár, de kellenek ezek, éppúgy mint a fegyelem, és a szabályok elfogadása. Ha kilép az életbe, az már nem úgy fog kezdődni, mint a gordoni óra, a közös szabályok megbeszélésével, hanem kőkeményen megkapja a meglévő jogrendszert és szabályokat, amit el kell fogadnia, mert nincs más legális boldogulási lehetőség. Itt a legális szónak is külön jelentősége van, hiszen mostanság divatba jöttek a nem tisztességes módszerek, ami nyilván pillanatnyi előnyökkel kecsegtet, de hosszútávon nem fenntartható. Éppúgy fontos a tisztelet kérdése is, ami szorosan kapcsolódik az együttéléshez is. A fiatalok még ebben az életkorban nem értik miért is fontos a tisztelet az idősebbek felé, majd csak akkor értik meg amikor már ők lesznek az idősek, és akkor már nagyon fontos lesz nekik is, de mint mindent, ezt is csak kiskorban lehet megtanítani, elfogadtatni. Ezzel kéne problémamegoldás témakörében foglalkozni, nem a pillanatnyi tanítás befolyásoló gondokkal, azok is fontosak, azt is meg kell tudni oldani, de talán sokkal fontosabbak a nevelési kérdések, és még inkább az, hogy a fentebb említett kérdésekben és problémákban ki is lesz az aki segít, aki tud valamiféle megoldási alternatívát mutatni. A Gordon-módszer nem jelent elég széles perspektívát a megoldáshoz, túlságosan is bekorlátozott a saját területére, és ami engem talán még jobban bosszant, hogy úgy állítja be saját módszerét, mintha ez lenne az egyetlen hatékony metódus. Ez már inkább filozófia, de talán idetartozik, senkinek sem lehet teljes az igazsága. Éppúgy nem lehet neki sem teljesen igaza, mint nekem se lehet az itt leírtakban. Részigazságokból épül fel minden, és mindenkinek igaza van, még akkor is, ha két igazság pont egymásnak az ellentéte. Hiszen vehetjük a feljebb már említett példát, ami a tanári diktatórikusság és engedékenység vitájában nyilvánul meg, ha eredményesek a tanárok azzal a módszerrel, akkor senki se mondhatja, hogy nincs igazuk, holott a két viselkedés egymás ellentéte, de mégis működik, és ez a kettőség megfigyelhető szinte minden más területen is. Szerintem sohasem szabad végletes lenni, ez pont abból fakad, hogy igazságok vannak és nincs egy igazság, mindig meg kell próbálni a szélsőségekből is kiemelni a jót és hasznosat. Mindenből csak azzal érdemes foglalkozni, ami működik az életben és jól hasznosítható, tudom, hogy talán ez kissé túlságosan is utilitarista szemlélet, de ez talán nem is baj, ha helyesen van kiválasztva, hogy mi is az, ami kell és mi az, ami nem. Ehhez lenne szükség szakemberekre, akik tényleg tudják mi fontos, mert a mai rendszerekben sajnos túl sokszor döntenek az igazi szakemberek helyett a minisztériumban ülő „szakértők” és gyakran hoznak olyan döntéseket, ami elméletben nagyon szépen működik, viszont a gyakorlatban hasznavehetetlen. Ez talán a mostanság bevezetett oktatási reformokra igaz. Vagy mondhatok egy nem annyira idevágó, de jól szemléltető példát is. A napokban kitalálták, hogy biciklizéshez kötelező lesz a fényvisszaverő mellény viselete, ami biztos, hogy sokat javítana a biztonságon, de az is biztos, hogy aki ezt kitalálta nem jár naponta biciklivel, de az is lehet, hogy egyáltalán nem is szokott és fogalma sincs arról, hogy ezt mennyire nem lehet a hétköznapokban fenntartani. Erre a helyzetre viszont jó példát mutat a könyv, hiszen egy működő dolgot a tanárok és szülők egymástól vettek át, valószínűleg minimális felső irányítással, itthon is fontosak lennének ezek a lentről induló reformok, mert ezzel lehetne rendbe hozni a dolgokat, többek közt az oktatásügyet is.
Jó sok dolgot felsoroltam itt tudom, és elég széles területről, tudom, hogy nem én fedezem fel a spanyolviaszt ezzel, mindenki látja a problémákat, de senki sem tesz semmit. Persze mert nem is tud, de valahogy túl sokszor látom azt, hogy megvan a probléma, és csak azzal foglalkoznak, de sohasem a megoldásával. Szociológia szoktam ezt a legjobban érezni, ahol mindig megbeszéljük a problémákat, amit mindenki ismer (például legutóbb a globalizációról volt szó), de nem beszéltünk, hogy mit lehet tenni, azért hogy megoldódjanak, például a globalizációra a tanárnő se tudott megoldást mondani, de akkor én mit kezdjek ezzel? A megoldásokat kéne keresni. Nekem is ezt kéne tennem a dolgozatomban, hogy a fenti kérdésekre valamilyen választ próbáljak keresni, de ez nem annyira könnyű. Nem könnyű, mert sajnos nem erre tanítanak minket az egyetemen, csak akkor az a kérdés, hogy hol fogjuk ezt megtanulni? Egyáltalán meg fogjuk tanulni, vagy esetleg a könyvben is vázolt pályát futjuk csak végig? Nagy lelkesedéssel elkezdünk tanítani, aztán meg rájövünk, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint azt az egyetemen tanultuk, aztán ha valaki kitartó, elkezd tanulni, autodidakta módon, akkor esetleg eljuthat egy olyan szintre, ahol már lehet öröm is a tanítás, ha nem, akkor jöhet az állandó stressz vagy pályamódosítás. Bennem néha felmerül az a kérdés, hogy azok a tanárok, akik minket tanítanak – elvileg arra tanítanak, hogy örömmel tanítsunk – náluk öröm-e a tanításunk vagy csak nyűg. Sokszor érzem, hogy egyáltalán nem örömmel jönnek órára, és tudom, hogy ez persze nagyon is múlik rajtunk, de így mennyire tekinthetőek kompetens személynek, hogy akarnak minket erre tanítani? A kompetencia kapcsán még egy kérdés felmerül bennem, a tanári magatartás kapcsán. És itt egy kicsit megint ellentétbe kerülök a könyvvel. A T.E.T. szerint a tanárnak meg kell mutatni az igazi énjét, de azt tanultuk, és én ezzel egyet is értek, hogy gyakran a tanári példát, viselkedést követik a diákok is, különösen igaz ez a testnevelő tanárnál. De akkor viszont nem lehet rossz példát mutatni, mert nem követhet rossz mintát, ez szerintem alapvető. Ezért nem mindig mutathatja meg a tanár az igazi énjét, mert ő sem lehet tökéletes, vannak hibái neki is, hisz ember, de rossz példát ezzel akkor sem állíthat fel. Sajnos már az egyetemen is látok akár elfogadhatatlan példákat is, bár szerencsére ez nem általános, de átlagemberként is elutasítom, hogy valaki hullarészegen (vagy bedrogozottan) vezessen, de sajnos a tanárok közt is van ilyen és ez még mind semmi, mert tanítványainak ezzel „dicsekszik”. A tanítványok szépen követik is a mintát, és hasonló módon élnek és várhatóan, mivel ezt jónak tartják valószínűleg ezt is fogják továbbadni, és ez szerintem elfogadhatatlan. A tanárnak igenis viselkednie kell, nem mutathat rossz példát, de ez egyáltalán nem zárja ki a tanár-diák közötti szoros és bensőségesebb kapcsolatot. Erre rengeteg jó példát is láthatunk az egyemen szerencsére, méghozzá ami külön érdekes és hasznos számunkra, hogy rengeteg különböző tanári hozzáállást ismerhetünk meg (amit én a gimnáziumban nem tapasztaltam) a legdiktatórikusabb tanártól a legengedékenyebbik, meleg és hideg tanári hozzáállásokat. Viszont sokszor vicces, hogy a tanárok a másik tanár tanításhoz való hozzáállását gyakran a csoportok előtt kritizálják, a másik tanár mögött. Ez nem túlzottan következetes hozzáállás és nem is tisztességes, hiszen a másik tanártól ugyanúgy visszakapják és ezzel a diákok előtt értékelik le saját tekintélyüket, sajnos nincs meg a tanárok között sem a kellő összetartás, pedig elméletileg azt tanultuk (TNE), hogy ez nagyon fontos – már megint a következetesség. Ez a legeslegnagyobb baj szerintem az egész TF-en, hogy az elmélet nem találkozik a gyakorlattal. A legtöbb dolgot megtanuljuk elméletben, de gyakorlatban nem. Nekünk kéne átültetni a gyakorlatba, de ez nem egyszerű, és persze nem arra gondolok, hogy a tanároknak mindent a szájunkba kell rágni. De minden tanárnak készülő hallgatónak talán a pedagógia tantárgy a legfontosabb. Nem mondhatom, hogy nem foglalkoztunk vele az egyetemen, de eddig mindennel foglalkoztunk, csak a gyakorlatával nem. Eddig volt pedagógiatörténet, pedagógiaelmélet, didaktika, idén a testnevelés elmélet, valamint a pedagógiához szorosan kötődő pszichológiai tantárgyak, bevezetés a pszichológiába, fejlődéslélektan, de ez mind csak elmélet. Ezeket az elméleti tantárgyakat tanultuk elméletben, de sehol sincs gyakorlat, amivel tényleg foglalkozni fogunk. Ezeket az elméleti tantárgyakat nagyon könnyen autodidakta módon is elsajátíthatnék, de a gyakorlathoz lenne igazán szükségünk a tapasztaltabb tanárok segítségére, és erre nagyon kevés példát láthatunk az egyetemen. Pedagógia-pszichológiai témakörökben eddig csak egyik tanárunktól kaphattunk segítséget (akit pont emiatt a többi kolléga komolytalannak tartott, mert nem az elméletet tanította az előadásain), aki szintén elméletben, de legalább valamennyire gyakorlatot, pedagógiai szituációkat tanított. Néhány sporttantárgy kapcsán találkozhattunk még ezzel, olyan tanároknál, akiknek volt tapasztalata az iskolai tanításban és nemcsak egyetemi, hanem előtte általános és középiskolai tanárok is voltak. Ők tudták mi az, amit tanulnunk kéne, hogy mit fogunk tudni hasznosítani az iskolában, de a fentihez hasonlóan ők sem tudtak kellően érvényesülni a többi kolléga miatt. (Neveket nem szeretnék írni, nem szeretnék személyeskedni és senkit se megbántani, pláne akkor nem, ha még nincs is igazam) De úgy látom, hogy a fentiek, a túlzott elméletiesség nem csak iskolánk egyedi problémája, hanem egy univerzális probléma, a gordon könyvben is megfogalmazódik, a dolgozat elejére ki is másoltam egy rövid idézetben. Az idézet szinte szó szerint igaz ránk is. Szerintem ez a tanárnevelés egyik kulcskérdése, és ezt lenne fontos megoldani, hogy a jövőbeli gyakorlati munkánkat, ne csak száraz és sokszor nem is adekvát elméletekkel tanuljuk, hanem gyakorlatban, ahogy tényleg történni fog. Tudom, hogy erre lesznek a jövőben a tanítási gyakorlatok a különböző iskolákban, de ott már nem tanuljuk, hogy mit kell csinálni, hanem csinálnunk kell azt, amit már megtanultunk, élesben, igazi osztályok előtt. Sőt vannak olyanok is, akiknek már most (harmadikban) elege van ebből a képzési rendszerből és szeretnék minél hamarabb letudni az egyetemet, de nem azért mert nem érdekli őket a szakma – mert nagyon is – de úgy gondolják, hogy nem nyújt elég használható tudást és állandóan sok fölösleges részletekben veszik el a lényeg. Ezt még talán azzal tudnám igazolni valamennyire, hogy a legtöbb megkérdezett felsőbbéves nem örömmel, hanem félve megy tanítani. Már itt elkezdődik az a szorongás és a rendes, iskolai tanítástól való félelem. Ezt nagyon jól és több helyzetben is megfogalmazzák a könyvben is.
Elég borús kilátás a jövőre. Ehhez még hozzájön az is, hogy valószínűleg nagyon kevesen tudnak majd elhelyezkedni, így mindenki ragaszkodni fog a felkínálkozó lehetőségekhez, így nem biztos, hogy kellőképp tud érvényesülni, hiszen nem vállalhatja a konfliktushelyzeteket – amik pedig a pedagógusszakma velejárói – ezáltal nem teljesíthet maximálisan, nem taníthat úgy, ahogy szeretne és kéne, és akkor már megint visszajutottunk a fenti problémához. Némi pozitívum azért, hogy nagyon kevesen szeretnének ténylegesen tanárok lenni, és meg kell, hogy mondjam, hogy ez sok szempontból inkább vigasztaló, mint szomorú. Mióta a Testnevelési Egyetem felvételijén nincs alkalmassági vizsga, és itt most nem a gyakorlati alkalmasságira gondolok, hanem a pedagógiai alkalmasságira, azóta nagyon sok olyan fiatal is bekerül, akik – legalábbis a mostani viselkedésük alapján – nem alkalmasak erre a hivatásra. Már elméleti felvételi sincs az egyetemen, így sokan kerülnek be olyanok is, akik inkább csak a fizikai próbákon domborítani, tanulni meg nem szeretnek, minimális tudással elvergődnek valameddig és ha szerencséjük van még a diplomát is megszerezhetik. És ez így van, tanulás nélkül is, megfelelő kreativitással működik, persze kicsit más tészta, hogy erre a kreativitásra szüksége is van egy tanárnak, de nem egy minimális tudás nélkül. Szerencsére ezek az emberek nem is szeretnének tanárként elhelyezkedni, de a lehetőségük meg lesz rá. Az a kevés ember, aki tényleg tanár szeretne lenni, ami az én csoportomban körülbelül 10%, maximum 15 %, azok viszont figyelnek, tanulnak és próbálnak is tenni érte.
Ezekre a következtetésekre a korábbiakban megfogalmazott kérdések megválaszolásának próbálkozásával jutottam, de sajnos úgy gondolom, hogy választ én sem tudok adni, egyenlőre én is csak a meglévő problémákat látom. Megoldást találni egyáltalán nem könnyű, hatalmas reformokra lenne szükség. Az elemzendő könyvben is megfogalmaznak hasonló problémákat, de ott a problémák megoldásához elegendőnek gondolják a gordoni-módszert, illetve a T.E.T. tanfolyamokat. A mi esetünkben biztosan nem elegendő. Kezdésnek esetleg érdekes lenne, ha mi is tanulnánk ilyen módszereket a TF keretein belül, bár nem csak a Gordon-módszert, hanem egyéb alternatív, de inkább gyakorlati pedagógiával és pszichológiával foglalkozó tantárgyakat (mint amilyen a torna az iskolában tantárgy is - sajnos most már csak volt), ha máshogy nem legalább fakultáció keretében, hogy azok, akiket tényleg érdekel és szeretnének hatékony tanárok lenni, hozzájuthassanak ehhez a tudáshoz. A következő lépcső lenne a megoldás felé, talán ha a TF-nek is lehetne saját gyakorlóiskolája, mint ahogy ez más tanárképző iskoláknál már megoldott. Én ebben a két dologban látom egyenlőre azokat a lehetséges, és járható feladatokat, amiket talán reális keretek között is meg lehetne akár oldani, és ezekkel közelebb juthatnánk a célhoz. Nem szeretnék az írásommal senkit se megbántani és felelősségre vonni, nem is az én feladatom, de „aki éhes, mérges” és én bizony éhes vagyok a tudásra, mert szeretnék eredményes testnevelő lenni, hasznos tagja a társadalomnak.
A végén még egy kicsit visszatérnék a könyvre, hiszen tulajdonképpen arról, illetve annak alapján kéne írnom a dolgozatomat. Amennyit eddig elolvastam a könyvből tulajdonképpen érdekes, de úgy gondolom, hogy nem nekünk íródott, hanem az amerikai körülményekre. És ezért sok minden, ami ott kint jól alkalmazható, és amire jó alternatívát jelenthet a könyv/tanfolyam , az itthon egyszerűen nem állja meg a helyét, ezeket már fent leírtam. De azért sok olyan dolog van benne, amit mindenképp tudunk hasznosítani. Ilyenek például az alulról induló reformok, amikor a szülők is beleszólhatnak és a tanárokkal közösen tudnak működni, és végre nem a minisztérium az aki dönt. A könyv legtöbb módszerét is eredményesen lehetne alkalmazni bizonyos keretek között, és a hazai helyzethez transzformáltan. És annak ellenére, hogy a könyvben megfogalmazott pedagógiai hozzáállással a legtöbb helyzetben nem tudok egyetérteni, egyvalami van ami viszont tényleg nagyon lényeges és teljes mértékkel azonosulni is tudok vele. Mégpedig az, amit már többször meg is fogalmaztam a dolgozatomban, hogy nem elég az elmélet, hanem a legnagyobb szükségünk a gyakorlatra van, a gyakorlati pedagógiára. Hiszen már az ókori bölcs Plautus is megmondta: „Gyakorlat teszi a mestert.”

hétfő, december 18, 2006


Kattints a képre, hogy nagyban nézhesd, ha már megnézed!
mert ez ilyen ködös és éjszakai, fentről a Normafáról...meg panorámakép
olyan mint az egész hétvége volt...ködös...
de gondoljátok csak meg, milyen izgi lenne ebbe belestartolni...innen fentről, aztán a ködben keresni valami vészleszállót a házak közt (az a sok fény a leszállópálya???) adrenalin.
ne feledjétek a teliholdas és havas éjszakákat...
hétvégén hasonlót csináltam, mondjuk ismert helyen és nem házak közötti vészleszállóba, de szép volt és hideg, mert nem vettem kesztyűt ezért a videóért: http://www.videa.hu/main.php?page=play&v=6y728cGVZQT4Otp7
utána 0 motivációm volt mindenre, amíg át nem melegedett a kezem, nem voltam hajlandó a rádióba szólni...butaság volt.
éééés tegnap elmentem a Jézuskának segíteni kiválasztani az ajándékom,
egy sssuper, dönörűséges varióm lesz...tavasszal már a felhőalap se állít meg.
mostmár meg napok óta Thomas és Gordon és Szűlői training, teachers hatékonyság, ami inkább a tanfolyam hatékonysággal kezdi, de a TETT elveszik a hatékonyságban, illetve fordítva, a hatékonyság nincs meg a T.E.T ben szerintem, legalábbis szidom nagyon...
esetleg majd felrakom, ha kész leszek hogy lehessen nekem beszólni

péntek, december 15, 2006

A mai az első közös blogírásunk...
inkább vizuális és cenzúrázott...folytatás nincs, nektek...
annak örömére, hogy végett ért a suli...
(he-he, most aztán vizsgázhatunk...az se jobb)




najó azért ezek régebbi képek - tavaly áprilisi---de milyen szép (nagy) rajta a hajam

csütörtök, december 14, 2006

Ma este én is pont így koncentráltam, így már 2-re kész lettem a tanmenetemmel, ami nagy öröm, mert fél 4-re terveztem a befejezés...így most van szabad másfél órám. És ami külön öröm, hogy úgy érzem, hogy egész jól sikerült, persze ez csak holnap derül ki, de ha jó akkor aztán publikálom a neten és vagy 15 hasonló fog bemutatásra kerülni.

A képen egyébként Tünde, vagyis a legkisebb tesóm van, méghozzá Káttya szallagavatóján---
milyen rég is volt, és milyen szép volt akkor...akkor (már) kezdődött...

és ez már nem is annyira fekete...na majd a vizsgák persze...

és már megint senki se akar jönni hétvégén, teljesen magányoska leszek, majd Gambivel groupizok...

szerda, december 13, 2006

igen, az Északi tenger, Bécsben, pecabottal
egy kis Hundertwasser

Maria-Hilfe Strasse

Punsch


és támadás






hétfő, december 11, 2006


Babits Bihály:
Fekete ország

Fekete országot álmodtam én,
ahol minden fekete volt,
minden fekete, de nem csak kívül:
csontig, velőig fekete,
fekete,
fekete, fekete, fekete.
Fekete ég és fekete tenger,
fekete fák és fekete ház,
fekete állat, fekete ember,
fekete öröm, fekete gyász,
fekete érc és fekete kő
és fekete föld és fekete fák,
fekete férfi, fekete nő
és fekete, fekete, fekete világ.
Áshatod íme, vághatod egyre
az anyagot, mely lusta, tömör,
fekete földbe, fekete hegybe
csap csak a csáklyád, fúr be furód
s mélyre merítsd bár tintapatakját
még feketébben árad, ömöl
nézd a fü magját, nézd a fa makkját,
gerle tojását, csíragolyót,
fekete, fekete, fekete
fekete kelme s fekete elme,
fekete arc és fekete gond,
fekete ér és fekete vér
és fekete velő és fekete csont.
Más szin a napfény vendég-máza,
a nap a színek piktora mind:
fekete bellül a földnek váza,
nem a fény festi a fekete szint
karcsu sugárecsetével
nem:
fekete az anyag rejtett lelke,
jaj,
fekete, fekete, fekete.

és még én hozzátenném:
fekete tf, fekete torna
fekete küzés, fekete elmélet,
fekete zh, fekete ember
fekete mozgás, ez fekete hozzáállás?
fekete, fekete, fekete,
bizony fekete
de már a fáradság is fekete,
állandó fekete tanulás,
fekete nem alvás, fekete virrasztás,
elég legyen fekete
fekete repülést, fekete szerelmet ne
fekete hess, nekem ne fekete
fekete, fekete távozz, ne feketíts be teljesen.
Fényt! Több fényt!
a fotó egy telihold előtti pók, a balatoni zuhanyzonkból meztelenül fotózva, kontakt-akt (fekete)

vasárnap, december 10, 2006

régi órásképek, mikor elkezdtem "tárgyfotózni", brühbrüh és elvesztettem gyönyörű swatch órám, nem azt ami a képen van, annál sokkal jobb volt.

hétvégi repcsi szombaton jó, vasárnap utálatos.
szombaton Mókuson kezdtünk, balos, de erős szélben, kb. 1 óra ott, úgy össz, visszaszállásokkal, meg útmelletti rózsbokorba szopódással, Tibi, starthelymelletti fára, ahol, már volt másvalaki is, szóval ilyen idő volt ott, aztán szerencsére még át Pilisre. Ott a szorgalmas Sherpa-UP csapat fel (Gell, Laci és én) fel, Zoli, Tibi, Szabi pedig haza, nem akartak lecsúszni. Nekünk a lecsúszásból , eyg egész jó kis repülés lett, naplemenével, és tök jó hangulatban. Megérte, bár az igaz, kicsit turbulens, léoldas, K és ÉNy keveredő szélben repültünk, a leszállóban hátszéllel.

Vasárnap meg Ény, reptéren jó brutál, bár 9fáról lehetett lecsúszogatni. Kátus Summitjával is repültem, van róla vieó is majd felrakom...két fülcsukással...
meg Gambivel is, tökre ki is emelkedtem, kis féloldalasok, de repültem, lenn meg megszidott Gombóc, hogy nem kezelem eléggé, ettől elment a kedvem az egész repüléstől. Érzékenyen érintett. Legalább Bori hozott ki kis sütit és ami még érdekesebb volt egy Nikon D50-et...
de itthon megint csak a tanulás...

szóval a kép, azért, mert van a relatív és az abszolút idő, legalábbis, most önkényesen így csoportosítom őket. Szóval amikor valami jó van akkor olyan gyorsan elmegy az idő, amikor meg sazr, akkor olyan lassú.
Persze tudom, ebben semmi újdonság, de valéahogy meg kéne fordítani, erre kéne kitalálni valami ujjat. Hogy a jó tartson sokáid és a rossz gyors legyen. Időutazós cucc. Repülésen, órán, éjjel, tanulásnál, edzésen, melóban, fotózáskor (hú a záridővel!!), meg satöbbi
igyekezzen mindenki ilyet kitalálni...




péntek, december 08, 2006

Gyorsposta
a kép egy turbószoláriumból és panelházpostaládákból, eggyütt hihetetlen hatásosak

Szóval azért a gyorsposta, mert ma végre felhívtam az az emődi srácokt, akihez több, mint két hte leküldtema ff diám előhívatni, persze az ajánlott levelemet lassaban sikerült odaszállítania a postának, mintha én gyalog elvittem volna...hogy másról ne is beszéljünk. De legalább lejutott és a jövő héten meglesz, és kiváncsian várok, mert érdekes fotók lesznek rajta (Káttyaakt, ködöd Normafa és még sokminden).
Ma nem mentem a "siklóernyős" buliba, mert tanulnom kell, már megint, ez a kifogás, meg persze a Majorban is voltam szallagavatón, ahol Orbán Rasi az Áder fiával táncolt és erre az össze érdemes média (blikk, színes mai lap, stb.) kivonult, mint érdemes esemény, jó mi?
Viszont még most is küzdősport kérdéseket dolgozok ki, Krisztinek, vagyis az ő jegyzetéből magamnak és neki, de szörnyű unalmas, ezért megpróbálom inkább rákenni.
Ma délelőtt meg majdnem sikerült összetörnöm Káttyáék autóját, miközben a nagymaját vittem ki a Savoya parkba, hiába, vannak holterek, miket nem lehet látni a visszapillantóból, de hát annyira bele voltam feledkezve a traccsolásba.

de holnap remélem, hátha úgyse, de mégishadd kis repülést, legalább Vöröskőn...
Bécsbe meg esőt...sok szeretettel!!!

szerda, december 06, 2006


Ilyen egyhangúak és szürkén monotom hétköznapjaimat tanulom végig.
Ez nem túl izgalmas és jó.
Állandóan késő estig kell tanulnom, így még kifliben sem tudok aludni. Ez rossz. Nagyon.
és ráadásul unalmas ez a sok hülyeség amit tanulni kell...ez a mai angol és a többi...ááá

kész a camera obscurám és még fotózni sem tudtam vele eleget.

nincs semmi izgalmas
ma megcsinálták jobb felső 5 é 6-os fogam, azaz betömték, rosszak a fogaim.
legalább ügyes voltam ma nagybőgőn.

várom a hétvégét, hogy repüljek, de még azt se lehet majd a ross időben

szörnyű, rossz, jaj

hétfő, december 04, 2006



mint a repülésen...
duplaexpó a Sashegyről...húha

A hétvégémről röviden...ami biztos hosszú lesz.
Szóval ugye repültünk, Mókuson, méghozzá nem is rosszakat.
Szombaton jó korán kiértünk, de az idő már akkor is tuti volt. 10 UP tündökölt a levegőben, és mindenki fél óránál többet repült. Gellért és Szabi kb. 45 percet, én kb. felet. Sajnos kezdett beerősödni és szép lassan egyre többen lettünk és mehgint jöttek a hülyék akik szartak minden szabályra és az idegesítő, meg a kezdők is össze vissza, szóval stressz. Meg a szél is erősödött, alig mentem előre, már gondolkodtam, mi legyen. Végül Gellért döntött helyettem, mondta, nézzük meg milyen a jobbra lévő kis gerinc utáni hegy. Megnéztük, kicsit tartott, de nekem nem eléggé, elkezdtem visszafelé, de egészen alászopódtam, és nem akartam kockáztatni, ezért elindultam leszállni a crosspálya felé. Jött Gellért is, nem szolidaritásból, csak már nem érezte, hogy fáj a keze...najó szolidaritásból is. Többiek még nyomták egy darabig, szenvedtek a nagy szélben. Laci és Feri maradt utoljára, Laci még leküzdötte magát simán, Ferinél nem néztük végig, ahogy a fák közé süllyed (de miért nem fordult meg...jájj)
brutál lett a szél, mi már nem mertünk startolni, meg mindenkinek volt egy jó repülése, úgyhogy haza, de legalább így időben pdaértem Bori szallagavtójára.
Ezt most nem kivánom részletezni, de csak annyit, hogy nagyon kis csinoska volt Bori és elég ügyesen is táncolt hozzá. Most már aztán avatott szallagos.
És becsületére legyen mondva, még ki is jött vasárnap, de nem repült...kár. Reggel tök jót lehetett repülni, kb 20-30 percet nyomtak akik gyorsak voltak...Gellért, én, meg nem tudom ki. Aztán még napközben lehetett 20-30-45 perceket simán, csak idegesítő volt. Mindig az idő elején szálltam fel, amikor még girhelni kellett, de legalább így nem végig az akváriumba repültem, mert az iszonyú idegesítő volt, amikor néhány hülye kialakított egy balkezes belső ingát, és emiatt mindenki szopott. És mindeki össze-vissza ment és senki semmit nem tartott be, és borzasztó idegesítő volt fenn lenni. Ez a legszörnyűbb, hogy az egész hetes streszsz után, ahelyett, hogy egy szép megnyugatót repülhettem volna, egy stresszelős fentlét volt. Néhány jó girhelős repülésem is volt, azok nagyon tetszettek, amikor néha sikerült visszatekernem és szállnom is. Néha nagy para volt, tényleg volt, hogy 10 cm-re voltam a fáktól és ha kikanyarodok, akkor ütközök...de végre a végén beerősödött és csak néhányan voltak fenn és jó nagy területen tartott. Kicsit vacakoltam, hogy repüljek-e, de aztán többiek unszolására, meg miután beálítottuk a gyorsítomat (amit nem lehet teljesen kinyomni, mert a beülőm nem engedi). Repcsi jó volt, semmit se kellett csinálni, csak nehezen ment a visszaszállás, kb. 15 percig csak azt próbáltam, csak az volt a szemétség, hogy miközben fületcsukva szenvedtem és süllyedés helyett emelkedtem, akkor húzta fel ernyőjét Ata és startolt, illetve beereszkedtek mellém, de nem értem miért kell szemétkedni...
Végül is csak sikerült a 15 próbálkozásra (és fülcsukásra), de a föld fölött két méterre már annyira le akartam szállni, hogy sikerült elhúznom negatívba...de úgy szépen, ahogy a profik.
És még haza is vezettem, minden baj nélkül...
de semmit se tanultam
úgyhogy ma kell, így aztán nem lesz jó éjszakám megint Káttyám nélkül...
szörnyű ez a sok tanulás

péntek, december 01, 2006



fenn a csoványos csúcson - kicsit lyukkamera szerű azért most
meg most is ilyen a hangulat ott, és a fele család elment 3 napra a Börzsönybe...
ilyenkor egyébként nagyon gyűlöltem a Canont, mert eltört a gépem háta és nem lehetett becsukni, mert egy kis pöcököt nem voltak képesek fémből csinálni...
úgyhogy szerintem ez még a jó kis régi Prakticámmal...

pont ezért kell camera obscura, azzal nem történhet semmi ilyen baj
ma kész lett, fényképeztem már vele a Canonnal színes diára, és a Prakticámmal is jó kis forte fekára...kiváncsi vagyok, de még sokat kell várnom
van egy alap és és egy picit telés fix lyukkamrám, meg van egy brutál tele zoomom, mai nem az igazi, mert nem változtatható a lukméret, de kisérletezéshez ez is jó.

ez a nagy mai program, meg talán kész lesz még a csörlős klipp is...majjd meglátjuk.

holnap végre repülünk...