szombat, május 31, 2008


Így fotózok én...

2008-05-30-31, Csütörtök-péntek

Azért nem írok, mert nincs miről.
Tanulok, próbálok, nem megy annyira, mint terveztem, de haladok. Lassan kész vagyok az első 30 oldalas prodzsekttel és akkor már csak a 20 oldalas van hátra.
Azért csütörtök délután voltam a Baneheianál, úsztam egyet a többiekkel, ma meg voltam boltba (nagy szó az egész napos tanulás mellet, végre kinn), meg este egyet fotózni, éjszakai Kristiansand panorámát. Természetesen a legjobb bemozdult, de lett jó, nem olyan amilyet én szeretek, hanem olyan klasszikus képeslapos, de az meg uncsi.
Semmi érdekes.

csütörtök, május 29, 2008


2008-05-28, Szerda

A mai nap mentem volna a tengerre vitorlázni, kötelező jelleggel, de már mennyire vártam izgatottan. Ébresztő nyolckor, de mivel csak tízkor találkozunk, van idő kicsit pihengetni. Egészen 10:06-ig pihengettem, persze aztán pattantam, öltöztem, rohantam, negyedre értem a kikötőbe és még pont integethettem a hajónak, aki már nem vett észre. Hát csalódott voltam, de.
De inkább hazamentem és nagybánatomban igen aktívan tanultam és négy és él oldalt legépeltem, és most egész optimista vagyok, mert látok esélyt arra, hogy kész leszek mindkét beadandómmal.
Este az utolsó international pub. Ausztrália, Franciaország, Litvánia és Olaszország prezentált, méghozzá egészen élvezhetően.
Hazafelé pedig találkoztam Tom-mal. Kéne róla írnom, mert van mit.
Én valahogy mindig összetalálkozom az ilyen emberekkel. De nem is baj.

Képek itt: http://www.facebook.com/album.php?aid=2001802&l=95997&id=1364700347

és a képre kattintva a képaláírásnál kicsit lehet olvasni erről a Tomról (érdemes)
(második oldal, utolsó két kép, a többi csak snapshot)

szerda, május 28, 2008



ÉS még akkor ide is leírom, hogy sokan legyünk és nagyon jó legyen!!!!

Zell am See, 2008
(JÚL. 16!-20)

Hogy miért is megyünk pont ilyenkor, pont ide?

Elsősorban persze repülni, sokat, meg nagyokat…
De pont akkor, amikor ott leszünk lesz egy akróverseny is, pont ott „véletlenül”. És biztosan lesz több magyar versenyző is, tavaly Pali nyert, a lányok között pedig Szasza - köszönhetően a sok magyar szurkolónak, is. Idén én is szeretnék ebben nekik újra segíteni. És biztosan érdekes egy ilyen verseny, én még nem voltam soha, de érdekel. (Link: www.acro.cc)
De persze ez nem zavar minket a repülésben, lehet felülről is nézni a versenyt, lehet távra menni, itt nincs plafon mint Gerlitzen-en, a közelben a hétvégén szintén lesz egy távrepülő verseny is. Szóval program az lesz bőven, még esténként se lesz unatkozás (köszönhetően a versenynek).
Az is hozzátartozik, hogy egy vagy két kedves osztrák leányzóval is kell repülnöm tandemben, ami csak azért jó, mert kint lesz a tandemernyő is. Tehát korlátozottan, de azért tudok majd tandemban repülni, barátokkal, családtagokkal, akik jönnek és szeretnének. (Nekik még most pluszban ott lesz a verseny is, nem lesz unatkozás)

Mikor és hová?

Július 16-án indulunk, de csak délután-este, hogy alvásra odaérjünk és másnap már teljes nappal kezdhessünk. A verseny már szerda reggel elkezdődik, az első napról lemaradunk, de lesz még három maradék és egy verseny nélküli vasárnapunk, utána jövünk haza. Azaz érkezés várhatóan vasárnap későeste, Gerlitzenhez hasonlóan.
A szállás nem közvetlen a Zell am See partján lesz, hanem kb. 5-7 km-re, azaz viszonylag közel, mert ott sokkal olcsóbb, és talán egy rövid tízperces autózás még belefér, de legalább nyugodt helyen és szintén tó mellett. A tavalyihoz hasonlóan sátor lesz, ha valaki nagyon szeretné lehetséges házban is, de drága és a verseny miatt hamar kell foglalni.

Mit kell még tudni?

Azt mindenképp érdemes tudni, hogy a szintkülönbség a starthely és leszálló között 1300 méter. Azaz a csak lesiklás is körülbelül fél óra. De a hely kiváló adottságokkal rendelkezik, mind lejtőzés szempontjából, mind termik szempontból. És itt nincs plafon, így kitekerhetsz felhőalapra és már lehet menni akár az első távodra. Ez most nem a húzogatós tábor lesz, a tó fölé nem szabad berepülnünk, a közeli kis repülőtér és a verseny miatt sem, de a hegy előtt elegendő hely van mindenhez. (Ha nagyon kiváncsi vagy a helyre, néz meg itt: http://pg.c2.hu/index.php?pid=22&id=184 (képek és videó, meg leírás)
Ja és persze nincs gyaloglás, felvonó visz fel!

És persze a költséges rész:
Saját autóval: 130 Eur
Kisbusszal: 190 Eur
Ez az ár tartalmazza a négy nap kempinget, és a négy napos felvonóbérlet (ami ha minden igaz hét napos és összesen 14 napig felhasználható bármely napon, tehát, ha nagyon tetszett, akár a következő héten lehet még egyszer használni!), aki meg kisbusszal jönne, annak természetesen a szállítás. Helyek csak korlátozottan, úgyhogy ha a mikróbusszal jönnél, akkor hamar jelentkezz.
Ha sokan leszünk, esetleg tudunk szerezni valami csoportos kedvezményt, legalábbis majd megpróbálok.

HA ÉRDEKEL AKKOR KÉRLEK, HOGY MINÉL HAMARABB JELEZD EZT MITYÁNAK VAGY NEKEM!
(A kemping és a kisbusz foglalás miatt elsősorban, mert a verseny miatt sokan lesznek!)

Mert repülni (többen is) jobb!!!




2008-05-26-27, Hétfő-kedd

Igazán semmi érdekes sincs és ez baj meg nem is.
Tanulnom kell és több-kevesebb sikerrel egész nap azt is teszem.
Elintéztem, hogy maradhassak 18.-áig a szobácskámban, mert ki akartak tenni 15-én, de már idejekorán jóba lettem a főintéző nénivel, így pár telefon és később jönnek csak a helyemre.
Kedden futni is voltam, kis kikapcsolódás, mert már fáj a nyakam az egész napos gépeléstől.
És annyira örültem, mert válogatottként hívtak, hogy menjek az EB-re.
Mármint Siklóernyős Célraszálló Európa bajnokságra.
És azért jó lett volna, meg talán nagy szó, és jó érzés, de valószínűleg nem fogok menni. Se pénzem rá, és a Magyar Bajnokság, ami nem tudom ugyan, hogy válogató-e vagy se, de akkor lesz, amikorra már a Zell am See-t megszerveztem, úgyhogy oda (mármint EB) se megyek.
Kicsit azért kár érte. Sőt-

És hétvégén meg itt nem voltam: http://www.fvn.no/ftv/index.jsp?id=9485
De legalább Csijjonéni boldog, és ennek azért örülhetek!

hétfő, május 26, 2008


2008-05-25, Vasárnap

Ha te tudnád amit én…

Szintén tanulós nap, de annyira, hogy nem bírtam magammal és még futni is elmentem egy kevéskét.
Semmi érdekes, nincs miről írni tényleg.
Este elbúcsúzkodtam Corneliától, aki megy haza. Kaptam egy csomó maradék kaját, úgyhogy még jól is jártam. Másfél hónap és újra látom, nincs miért nagy búcsút csapni.
Azért kapott tőlem valamit, de ha szegény Exi tudná, akkor biztos megfosztana egy-két fontosabb meglévő titulusomtól is…ha lenne rá joga. Hát ez van, gonosz voltam, meg kedves.
és ami fontos, lefoglaltam a repülőjegyem.

JÚN 19.-ÉN A KORADÉLUTÁNI ÓRÁKBAN ÉRKEZEM HAZA
(ha csak le nem zuhan a repülőm, márpedig a repülők tudnak zuhanni, nem úgy, mint a siklóernyősök)
Mindenki várhat szeretettel, meg cukrászdameghívásokkal, mert félévig nem voltam semmi ilyen helyen. Meg mindenféle kedvességgel!!! És ha csináltok aznap estére valami jó időt, akkor már repülni is fogok rögtön, az otthoniakkal, boszik tessék rágyúrni!


Csak 18 év fölöttieknek!

2008-05-24, Szombat

Azt még nem írtam le, hogy a hétvégén mehettem volna inkább repülni, két és fél napos biztonság-technikás kistáborba. És hívtak nagyon, és még milyen jó lett volna, de nem mentem…
Hogy miért?
Több oka is van. Elsősorban a tanulás miatt.
Másodsorban pedig Cornelia miatt persze, mert megy haza, és legalább egy kicsit hadd lássam még utoljára, még akkor is, ha nincs semmi.
És tanultam is valamennyit, írtam szépen a tájékozódásról, meg szereztem filmeket, jókat, amiket már régóta szeretnék.
Este Hendrik szülinapi zsúrja, ami kis barbecuval kezdődött, aztán a sok marha a eurovíziós dalfesztivált nézte, én meg unatkoztam. Hamar haza is jöttem inkább.
És megnéztem a filmet. Jó film.

vasárnap, május 25, 2008


A csoportom


2008-05-19-23, Hétfő- Péntek

Siklóernyős zsák megtöltve fullra, így indultam, szegény öregemnek sokkal több súlyt kellett cipelnie, majd a normál esetben se túl könnyű siklós cuccot. Féltettem is, hogy szétszakad, de bírta rendesen, ezért dicséret.
Nem volt túl egyszerű kijutni a kikötőbe, ahonnan indultunk, két busszal a világ végére utaztunk ki Janaval, ott már várt Rob, Moni és Sam, a csapat egyik fele, a többiek már a szigeten, mert hajóval mentünk odáig, de nincs akkora nagy hajójuk, hogy elférjünk mind, mert ez a túra most norvég friluftslivos tanulókkal együtt. Kis csatornákon hajóztunk szigetek között, mintha nem is tengeren lennénk.
Megérkezés után rövid elhelyezkedés a volt katonai barakkokban, ami kb. úgy néz ki, mint egy itthoni turistaszállás, csak vigyázva van rá. És ipari méretű és minőségű konyhával ellátva, amit nyugodtan használhattunk – hűtőszobával és hatalmas kondérokkal. A tanárok pedig egy cserkészházban laktak, itt ilyet is lehet.
Megérkezés után rövid túra a szigeten, csak egy rövidke séta, persze elkezdett esni (ami mondjuk várható volt, mert már reggel 7-8 körül kezdtek túlfejlődni a cumók). Bemehettünk a volt katonai alagutakba is, amik mostanra már inkább raktárrá lettek átalakítva, de azért a radaros-rádiós szobát meghagyták a nagyközönségnek.
Aztán délután az első acitvity, ami nekem swallow water biology. Én Sammyval meg két-két norvég lánnyal és fiúval. Gyakorlatilag ez azt jelentette, hogy vízhatlan gumicsizma, kertésznadrágban a vízben állva figyeltük a víz alját és ami érdekes volt összeszedtük, majd a norvégok megfejtették, hogy mi is az pontosan. Egész érdekes volt, gyűjtöttem, picike zöldszemű butácska halat (persze aztán elengedtük), rákot, tengericsillagot, meg medúzát. A medúza az egy külön történet, mindenhol tele volt minden medúzával, kb. minden négyzetméterre jutott 5-6 medúza, de elég kevés csípős fajta szerencsére. Az egészben csak az volt vicces, hogy közben esett szépen az eső, és olyan furcsa érzés a vízben állva ázni (és még a gatya is átázott egy picit).
Másnap délelőtt már rendes, vízipipás búvárkodás volt, ez igazán tetszett, szépen felöltöztünk meleg neoprénbe (mert azért még mindig 12 fokos a tenger), uszony, szemüveg, pipa, ólomöv. És akkor lepődtem meg, amikor a vízbeértem, mert bizony sós volt – ha már egyszer tenger, de hamar megszoktam. Ez nagy élmény volt igazán, ha lenne egy héten 14 napom és nyáron 150 szabadnapom, na meg négyszer ennyi pénzem, akkor biztosan elkezdenék búvárkodni is. Majdnem olyan jó mint repülni. Láttam nagyobb halakat is, mérgező fajtát is (ami persze csak később derült ki), tengeri csillagot, kagylókat, mindenféle kishalat, meg növényeket. És persze temérdek medúza folyton, állandóan el kellett terelnem, hogy legalább az arcom szabad legyen tőlük.
Délután tengerparti boulderos, kirándulás, hogyan tanítsunk gyerekeket mászni stb. Érdekes volt, de nem sok új. A végén pedig csináltunk egy ereszkedés, és voltak akik, hassal előre, fordítva felvett beülővel csinálták. Nem kicsit veszélyes, ki sem próbáltam, nem mert félek, csak mert olyan dolog, amit nem kell csinálni és pláne nem tanítani.
Este még Sammyval és Monival elmentünk vitorlázni és mérges volt rám Sam, mert mindig arra mentem amerre akartam, azaz élményből vitorláztam, neki meg ez nem tetszett, aztán kiderült, hogy ő oktató, úgyhogy inkább hallgattam rá, tanultam is néhány dolgot, fordultam hátszéllel stb.
Még estébb pedig elmentünk kihelyezni a hálókat, amivel szegény hupákokat akarták a többiek kifogni. De legalább motorcsónakozhattam, vezettem.
Még még estébb pedig elmentem fotózni, világítótornyot, meg teliholdat. A világítótornyos igazán jó fotóm bemozdult és sötét, a többi meg nem annyira érdekes. Még tanulom a 20D-t, meg állványt nélkül sötétben 300-as telével egyébként sem egyszerű.
Teliholdat, meg úgy hogy jó legyen, nem lehet fotózni, mert vagy a hold kiégett, vagy a háttér sötét, bármilyen HDR-rel, sehogy se lehet.
Szerda reggel a halakért ki, megint vezettem motorcsónakot, aztán meg szegény hupákokat mentettem. Kifogtunk a hálóval vagy 30 halat, amiből kettő darab volt jó, a többiek meg nem. Azokat vissza kellett dobálni, de szegények már éjszaka elég sokkos állapotba kerültek, meg amíg a levegőben voltak. Páran meg is haltak, de azért vagy 10-et megmentettem.
Délelőtt tengeri kajakozás volt Lannel. Tetszett, eveztünk egy szép nagy kört, meg gyakoroltunk és többek között megtanultam, hogy a lapátot tolni kell és nem húzni (és ezt a TF vízitáborban kellett volna tanítaniuk). Délután evezés és motorcsónak tanulás, jó uncsi.
Este még elmentük az erasmusokkal fürdeni, azaz csak ők, én most nem, mert hideg volt, meg kicsit napszúrtam, jobb volt csak feküdni. Este pedig egyensúlyozás két fa közé kifeszített kötélen. Az elején nagyon kutyaütő voltam, állandóan remegett a lábam, de a végére megéreztem. Még két alkalom és végigmegyek tutira.
Csütörtökön délelőtt vitorlázás, kihajóztunk a szigetek közül a tengerre, majd vissza, jó volt, csak szegény hajók elég lassúcskák (persze nem is akarnak borulni). Délután közös túra egy világítótoronyhoz, ahol lett pár jó fotó legalább.
Este meg minden csoportot elvittek egy kis szigetre, hogy ott aludjanak. Semmi értelme nem volt, semmi kihívás stb. A szigetünkön találtunk egy elhagyott lőállást, jó kis kőfallal, ami legalább valamennyire megvédett a most igazán süvítő fagyos tengeri széltől. A meleg hálózsákom persze nem volt nálam, mert a ház miatt nem vittem, így a talált, egy poláranyag, meg egy külső huzat hálózsákszerűségben, a bivakzsákban és három réteg gyapjúban próbáltam aludni. Hideg volt, néha fel is ébredtem, de mindig megtudtam oldani a visszaalvást, tehát ok. De a legjobb reggel volt, amikor pont a szemembesütött a nap, és kellemesen átmelegítette a fagyos hálózsákot. Utána már csak visszahajózás, pakolás, tisztítás és ennyi volt.
Nem volt rossz, csak a programok voltak kissé rövidek és esténként nem nagyon lehetett mit kezdeni, na meg a norvégok is kicsit antiszociálisak voltak, szokásosan.
Otthon este, meg foodclub volt – várhatóan az utolsó, kint a kolesz teraszán. Csináltam is lekváros rácsos sütit. Kicsit nem sült meg (persze én azt szeretem), de nagyon finom lett szokásosan, mindenki dicsérte.

szombat, május 24, 2008



Randoya trip

megjöttem, fotók itt, beszámoló valószínűleg holnap:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2001781&l=68990&id=1364700347
http://www.facebook.com/album.php?aid=2001782&l=b594e&id=1364700347

Csijj néni pedig tessen rendesen használni a Skypot, mert próbáltam, de nem kapta meg az üzeneteimet...ilyenkor mi van? Beszélnünk azt kéne, nem?

hétfő, május 19, 2008




2008-05-18, Vasárnap

Délelőtt tanulás igazán.
Délután főzés igazán: ebédre hihetetlen finom gombapaprikás, aztán rizs, borsófőzelék, virslisütés, paprikás krumpli, rántott sajt (kenyérmorzsa nélkül, úgyhogy most úgy néz ki, mint egy bundáskenyér), aztán tészta, meg főtt tojás és már készen is vagyok a 4 napi kajával.
Holnap 5 napos, utolsó túránkra megyek…Pénteken jövök, szomorú, mert utolsó-
Este viszont a sok dolgom helyett elmentem fotózni, mert olyan jó fények voltak, ma tényleg az eső utáni szépfények, képek itt, képaláírásokkal, kis szomorú történetté formázva.
http://www.facebook.com/album.php?aid=2001767&l=5d1f8&id=1364700347


És ezt is ma találtam: ez egy igazi fjord ci...!

2008-05-17, Szombat

A Norvégok nemzeti ünnepe
Hogy mit is ünnepelnek? A függetlenedésüket a svédektől, bizony azok a csúnya svédek…
Jó korán felkeltem és gyorsan mentem is a főtérre, mert ott már kezdődött a banzáj. Kicsit olyan kommunista május 1. hangulata volt, iskolák vonultak fel, körbe a városon. De legalább láttam az egyik tanáromat, le is fotóztam, bizony.
Aztán 10től hivatalos voltam Robhoz kis reggeli ünnepi palacsintázásra, azért legalább ez szép gesztus. Persze elkéstem, mert kerülővel tudtam, csak hozzájuk menni, a felvonulás miatt (nem bírtam áttörni a bicóval). Fahéjjas-cukros pala, nyam-nyam, meg norvégzászló az arcomra.
Utána velük a városba, de elsőre csak rövid kör lett belőle. Jött a vihar, van is pár szürkefelhős képem. Amint elállt én egyedül gyorsan vissza, mert ugyebár ilyenkor néha egészen hihetetlen fények vannak. Hát ma persze nem, de azért fotózgattam. Este, meg tűzijáték persze.
Nem is lehet jól leírni az egészet, inkább beszéljenek a fotók helyettem.
Az a kis buta lány, meg mérges rám valamiért…de ez már így is marad.

Képek egyenlőre csak itt:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2001758&l=23d12&id=1364700347
http://www.facebook.com/album.php?aid=2001759&id=1364700347

vasárnap, május 18, 2008



Gézának, a kisrácnak, carbonvázas merida egykerekűje volt...az milyen?



Totónak, Lizának, cserkészek is felvonultak, a képen látható minden egy utánfutóra volt felpakolva, és így vonultak körbe



Tudom régen írtam, azért megvagyok.
Szerdán és csütörtökön volt két kis igazán randevú, de több nem lett belőle, lehet, hogy jobb is ez így. (Azért így visszagondolva, még nem is nagyon volt randevúm soha)
Meg aztán tanulok, péntek például elég végig tanulós volt.
Szombat, pedig a norvégok nemzeti ünnepe, több, mint 100 fotó, majd ha olyan lesz (nem lesz), akkor írok bővebben, meg majd a fotók persze.

Ezt alkottam az egyik éjszaka, volt hozzá szomorú ihlet:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2001752&id=1364700347

szerda, május 14, 2008


Aki még nem látta...
most ez jutott eszembe az otthoni viszonokról
és most elég csak a siklóernyős dolgokra gondolni, szépen tükrözi, a dolgok működését
Nyikom, Kalocsa...miközben rekordokat döntögetnek és miközben majdnem minden héten összetöri magát valaki...áááá
hogy legyek okos?

kedd, május 13, 2008


csak hogy lehessen tudni kiről van szó

2008-05-13, Kedd

Szabadnap, tanulás előtt. Repülésre nincs kilátás, így megpróbáltam sokáig aludni, de mostanában kilenc előtt szoktam magamtól ébredni, dezülöttem. De jó is ez. Délelőtt bevásárlás, de haragban vagy a Rima1000 bolttal, mert felemelték a kenyér árát fél koronával és nincs az olcsó vajból sem.
Délelőtt elkezdtem az egyik 30 oldalas vizsgadolimat, de csak az első mondatig jutottam, meg néhány gondolatig. De minden kezdet nehéz.
Ebéd utánra viszont meg lettem hívva Corneliához teázni, persze vittem a tegnap sütött kókuszkarikákból és véletlenül ott is felejtettem az egész dobozt. Ezutánra meg volt beszélve egy kis séta, de most fürdés nélkül, mert tanulnia kell szegénynek. De elvittem egy olyan tóhoz, ahol még nem is volt, méghozzá igazán romantikus kis helyre, amire csak közben és főleg utána jöttem rá. Fotózgattunk, sőt kezébe adtam a gépemet, persze hiába jó a gép, egy nem szakértő kezébe nem igazán ér sokat – nem a gép számít persze.
És láttunk kicsike recéket, kis kacsákat, egészen picikéket, kilencet, rettentő aranyosak, lehet legközelebb le is fényképezem őket.
Este még leegyeztettem vele egy vacsorát, úgyhogy holnap nálam fog enni egy kis paprikáskrumplit! Pedig Frida szülinapi összejövetele is holnap lesz, Baneheia-nál, de inkább hozzám jön! Ez már húha, sőt úúúde! De ez túlságosan szokványos randis dolog, valami extrát ki kéne találnom…


Itt voltam

2008-05-12, Hétfő

Reggel arra ébredtem, hogy az egész orkános erejű szél sűvít az ablakomon, még ki se mertem nyitni teljesen annyira. Ebből se lesz repülés, de azért bekapcsoltam a gépet, hátha írtak valamit. Hát megírták, hogy nem biztosak abban, hogy hová kéne menni – nem lesz repülés, gondoltam.
Aztán egyszer csak jön a skype-hívás, hogy mennének, egy új helyre, és kb. 25 perc múlva indulás. Hát még jó hogy, gyors ebédkészítés, és már lenn is vártam őket. Odmund, Torvald meg én vágtunk neki, meg útközben összeszedtük a Sogne-ből való Dag-ot. A hely nem kifejezetten siklóernyős, de lehet ott repülni, kicsit a múltkori távleszállásom melletti völgy, sípálya teteje, nincs starthely, nincs leszálló. Csak sokat vacakoltunk, és addigra megkaptuk a hidegfront szélét, meg befelhősödött, nulla szél, aztán lett egy kicsi, hátulról. Sebaj, le kell csúszni, ha már itt vagyok, kihasználni, mindent repülésre, felfedezésre. Start hátrafelé, azaz lee-oldalra, mert ez egy csúcs volt, egy nagy platóval mögötte. Sífelvonó alól, sípályán hátra, nulla szélben, csak két hó-ágyú-gémet is ki kellett volna kerülni start után. Elsőnek Dag ment, vicces, belefutós, elcsúszós, majdnem fennakadós starttal. Én inkább egy kétkezes kifordulóst nyomtam, leakadás stb veszély miatt. Persze lecsúszáshoz nem öltöztem fel, rövidnadrág, hosszúujjú, még kesztyű se (és körbe persze mindenütt hó még…!) Start után ráhelyezkedtem arra, ami adhatja, sikerült is egy picike katlanban, házak fölött tekernem vagy 20 kört, +16 méter, negyed óra repülés…hát persze, ha nem készül rá az ember. Aztán le.
Utánam Torvald, ő pont a másik falat próbálta meg, a nem lee-oldalit, ráadásul ő már normál oldalról startolt, mert változott a szél. Nézem mit csinál, lejtőzik, aztán teker, felfelé. Hát majdnem megőrültem, ahogy a leszállóban ácsingózva láttam ahogy teker felfelé. Ja és persze overallom a beülőjébe, mert hozzám nem fért be. Szerencsére Dag fölvitt, villámgyors pakolás, még kaptam is tőle, egy hosszúnadrágot (rikítónarancs munkás) és egy pulcsit, de hiába. Már a startom is vicces volt, mert kifordulást az egy, egy méteres letörésen kellett, így kicsit lemaradt az ernyő és a havas hegyoldalon ért csak utol. Rögtön oda, ahonnan Torvald kitekert, de már nem adta, emelt még a lejtő, de a fordulókkal többet veszítettem, scheize. Még megpróbáltam a nagy hegy előtt, a helyzet ott is hasonló, úgyhogy búsan leszállás a többiekhez, de már Torvald is ott volt, megfagyott, meg azért akkora mázlija neki sincs, hogy zárt felhőzet mellett, szél nélkül távot nyomjon.
Hazafelé megálltunk egy kis kajárdába és most engedtem Odmund meghívásának és ettem, vagy 100 korona értékben…sültkrumplit és hamburgert. De legalább nagy és sok volt, degesz.
Hazafelé út is jó volt, iszonyat jó fejek voltak a srácok, végig röhögtünk.
Este meg még megküzdöttem a mára meg túl hideggé vált kókuszmasszával. Asztalon szétnyomkodtam a tenyeremmel, és kockákat vágtam késsel, lekvár rá és kész. De jó lett.

hétfő, május 12, 2008


Baneheia

2008-05-11, Vasárnap

Semmire se jó nap.
Persze reggel még reménykedtem, hogy lesz repülés. Persze volt kis magasban lévő fehér vacak, de attól még lehetne, szél is volt bőven, de ha itt van, még nem azt jelenti, hogy mindenütt. De nem jött email és semmi más se – nincs repülés.
Akkor mi?
Próbáltam kedvenc programot szervezni, de már nem válaszoltak, a friluftslivosaim is az állatkertben voltak. Jobb híján fényképező, város, meg aztán erdő. Ott találkoztam Fabioval aki épp a Baneheia-hoz ment, ahol néhányan napoztak. Velementem, beszélgettem, de 5 percnél többet nem bírok ki semmittevéssel, pláne nem a perzselő napon, fürdőgatya nélkül. És egyébként is terveztem egy kis körtúrát. Úgyhogy elindultam. Le volt zárva, jó alaposan elkerítve az a szakasz, ahová menni akartam, és norvég szöveg. Persze bemásztam, de utána jöttem rá, hogy lehet butaság volt. Hatalmas kőtömbök letörve, ami már nem para, de valószínűleg éppenséggel dolgoztak a helyen (azaz lerobbantgattak még darabokat). Kifutottam, és semmi nem volt, csak két óra múlva valami nagy robaj, de az meg lehet máshonnan, ilyenkor csak nem dolgoznak. De azért meglepő, hogy mennyire más tud lenni egy hely előtte és utána…szerettem azt a helyet, még mászni is akartam ott, volt egy csomó nitt a falban.
Az úton tettem egy nagy felfedezést, vagyis elkezdtem játszani egy nyírfatörzzsel és meglepődtem, hogy a teljesen kiszáradt fát szépen, néhány milliméteres rétegekként el lehet választani, tök jól használható így még valamire. Gyűjtöttem is és visszafelé azzal játszottam. Sőt átnyálazva meg annyira puha, hogy hajlítható minden irányba, még jó lehet valamire, pl képkeret stb. Kipróbáltam vízzel is, de azzal nem működik. Hazafelé még benéztem a csapathoz, de ugyanaz a napozás, azt meg nem sokáig nekem. Otthon kis önsajnálat, ápolgatás, mert a sarkam olyan, mintha el lenne repedve, vagyis eléggé fáj, és már fájt tegnap repülés előtt, úgyhogy nem attól van. (Fáradásos törés, Ca hiány miatt – persze nem, csak már ne fájna)
Aztán még visszamentem hozzájuk fürdőgatyával, de akkor már kevesebben is voltak. Jobb is úgy úszni. Este kikevertem egy kis kókuszóskarika tésztát, elkezdtem megcsinálni, de túl puha volt, úgyhogy megmérgesedtem rá és elment tőle a kedvem (Persze, mert a motivációm se volt meg.), úgyhogy bevágtam a hűtőbe.

meg az egyik kedvenc videóm is megtaláltam
persze nem is a videó a kedvenc, hanem az eleje után, amikor mactwisteket csinál egymásba kötve, hát az valami csudajó és láttam már valahol még szinkronizáltabbat. Az...

vasárnap, május 11, 2008


Minimal

2008-05-10, Szombat

TÁÁV

Reggel Tiborral és Vikivel mentem repülni, ők a helyi magyarok közül vannak és Tibor siklóernyőzik, de szerintem ezt már megírtam még rég. Először a benzinkútnál, majd a leszállóban találkoztunk a többiekkel, aztán irány fel a hegyre. Starthely, hah, nem bírtam magammal persze, cucc összepakolás, és mivel voltak kis befújások időnként (termikbubik) ezért nagyszájjal start, meg különben is valaki már fenn volt egy kicsit. Na rögtön leáramlással indultam, majdnem a fák között landoltam a meredek rész előtt. Utána ki a nagy szikla elé, meg a gerinchez, meg mindenhová ahol esélyem lehet valamelyest emelkedni, de nem sok. Egy-egy gyenge 1-2-es bubi, de ráadásul olyan közel a falhoz, hogy megtekerni se lehetett, csak S-elni benne. Úgyhogy szép lassan 15 perc küzdés után szégyenszemre leszálltam a leszállóban. Viszont pont volt felszállításom, úgyhogy ebből a szempontból megúsztam. A második startom előtt már sokan festették, hogy bizony jó már a levegő, de akkor még ettem, kerestem egy patakot-ittam, meg elszöszmötöltem. Utána start, de már persze adta, legalábbis nem voltam nívó alatt, de plussz 2-300 fölé nem igen sikerült emelkedni. Amiben persze közrejátszott a kék-termikes idő és a kis inverzió is. Úgyhogy volt küzdés, de aztán megfogtam egy tehetséges termiket, akivel többé-kevésbé 2550 méterig tekertem. Csak megint a múltkori probléma, hogy egyedül. De jött utánam mesze Toralf, meg a sárkány, úgyhogy kis várakozás szerűen helyben tötymögtem, aztán mikor már csak kevéssel voltak alattam, akkor be hátszélbe és a célba vettem a következő ígérkező termikforrást. Útközben amit lehetett azért azt megtekertem, de sok magasságot nem nyertem. Szerencsére jöttek utánam, de szuper volt, hogy én mentem elől GPS és helyismeret nélkül. De leszállás után mondták, hogy jó irányba mentem végig. Az első völgy után még találgattam pár néhány körös bubit, de elég amorf termikek voltak, sok magasságot nem nyertem, inkább csak jobban bevártam a mögöttem lévőket.
A következő völgyben már nem túl magasan érkeztünk, már utolért Toralf, a sárkány persze meg árkon-bokron túl. Teljesen biztos voltam, hogy majd csak ad valamit a völgy, gyönyörű, sziklás-fás hegyoldal, napocska telibe rásüt, kis szél is. Ennek ellenére semmi, de semmi nem volt. Elengedhettem volna a féket akkor se történt volna bármi csúnya. De jobb híján mentem a völgyben felfelé, hátha lesz majd valami. Mikor már jó közel kerültem a tetejéhez (értsd. 30 méter) akkor kaptunk néhány használhatatlan egykörös lee-oldali brutált, de még egy kört se igazán adott, meg csukdosott. Úgyhogy én inkább tovasiklottam, mert reménykedtem, hogy kicsit távolabb lesz valami jobb cucc, volt is, csak már én voltam ahhoz túl alacsonyan. Toralf maradt, ki nem igazán emelkedett. Én leszálltam egy szép nagy rétre, majd egy perc múlva a sárkány is leszállt mellém, aminek persze titkon nagyon örültem. Toralf még tíz percet girhelt, aztán egy sokkal vacakabb helyre szélt, két drót közé, de neki legalább volt stopja a faluba. Viszont én teljesen biztos voltam, hogy a sárkányosért jönni fognak, mert azért azt nem lehet csak úgy hátracsapni és kiállni stoppolni. Vissza is jutottunk mind a hárman a leszállóba, Stephan feleségének köszönhetően. Kicsivel előtte szállt le Tibor, és szerencsére megvártak így hazafelé is biztos utam volt (köszönöm).
Útközben még megálltunk valahol és bizony vettem olcsó banánt, ami jó, mert már elfogyott és nem volt otthon olcsó. Kiderült, hogy Torvald is nyomott egy kis távocskát, egy tizenhat körülit, örülök neki, de inkább jött volna velünk.
Este meg Nora szülinapi barbacue partija. Persze hatkor kezdődött, úgyhogy én a tízes érkezésemmel lekéstem a kaja nagyrészét. Kicsit eljátszottam a friluftslivosaimmal, meg egy banánnal, aztán egész estét Cornival beszélgettem, de egyenlőre semmi eredménye, lassan feladom.
De azért a nap jó volt, kb. 30 km táv (ami itt azért, főleg ebben a térségben egyáltalán nem kevés), egyéni magasságrekord 2550 méter és azért este is jól elvoltam.
+


Na meg a keddi majdnem távocska:



A mai repülésem volt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A bukóm tetejéig érő mosoly!
25 km légvonal, repülve kb. 30 km, egyéni magassági rekord döntés, 2550 méter


Berry, berry calling...

2008-05-09, Péntek

Végre kialudtam magamat a sok nem alvás után (tanulás – haha). Úgyhogy nem keltem fel annyira korán. Délelőtti program egytől úszás a Baneheia-ban (ami a közeli erdőben lévő tó). Persze tegnap meginvitáltam egy csomó embert, csak úgy why not? alapon, de lehet nem kellett volna. Úgyhogy végül egész sokan mentünk, Tom, Rob, Anne, Magda, Stephanie, Hafdis, Frida, Clemence, Hendrik, na meg persze Corni, aki az egészet kitalálta. A víz meleg volt. Viszonyítva persze, de lehetett benne úszni 50 métert fagyási tünetek nélkül, úgyhogy elúsztunk a fa-úszó szigetre, ott kicsi napozás (mert már annyira meleg van, hogy lehet), aztán vissza. Ugrálgatás a stégszerű partról, a többiek hátraszaltóval is próbálkoztak, én attól félek, de előreszaltó, meg kézenállásból bedőlés az azért volt. De a baj persze az volt, hogy Corni nem jött velem úszni…a sok ember miatt, azt mondta. Pedig jó volt a sok emberrel, de pedig lehet még sokkal jobb lett volna a sok ember nélkül. Haza is ment, én meg maradtam a többiekkel, meg sétáltam egy nagy kört a tó körül, mezítláb, fényképezővel, csináltam is egy csomó képet, majd szépen felrakom a Picasarára is, de addig itt egy Facebook-os link.
Hazafelé menet találtam egy új sapkát, egy narancssárga-barna csíkosat, egész szépecske.
Délután nagy bánatomban, mert tényleg nagy bánatom volt megnéztem az Irian Palm-ot, spanyol szöveggel és angol felirattal. Vicces volt, Gryllus Dorkát spanyol szinkronnal nézni. És most őt választom kedvenc színésznőmnek, de ilyet még soha nem választottam, úgyhogy újdonság.
Este még elmentem egy fotós körre, mert ilyen hangulatba lehet jókat fotózni, de nem lett egy annyira igazán jó se, csak olyan átlag, jónak elmenősek. Szintén a linken.
Viszont holnap repülés, attól majd boldog leszek.
Itt a képes link:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2001740&l=4c65a&id=1364700347
de közben rájöttem, hogy van egy úszásos link is, de ezek csak élményképek, de mondjuk vannak aranyos képek, emberekről:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2001739&l=9346a&id=1364700347

péntek, május 09, 2008


Hazafelé a vacsoráról

2008-05-08, Csütörtök

Korai kelés, hogy még kicsikét készülgethessek a vizsgára. Aztán vizsga. Bementem, először az óvodás reportom-ba kérdezgettek bele, aztán még szemezgettek az elmélettel, angoltudásomhoz mérten próbálgattam felelgetni. Jegyet nem tudok, azt se tudom mikor fogják megmondani. De mindenki szerint mindenki át fog menni – csak nehogy aztán nagyot csalódjak.
Vizsga után otthon Cornival megcsináltuk a raffaello-golyókat, meg beszélgettünk, képeket néztünk stb. De nem eleget…
Este valamiféle hivatalos búcsúvacsora volt, mert sokaknak most vannak az utolsó vizsgáik, aztán mennek haza. De legalább most rengeteg kaja volt és sok hús. Persze ennek köszönhetően annyit ettem, hogy a hányás kerülgetett, de ki kell használni a lehetőséget. A maradékot utána pedig hazavihettük, úgyhogy három dobozt pakoltam meg, amivel csak lehetett.

Képek itt: http://www.facebook.com/album.php?aid=2001736&l=d2e13&id=1364700347

Hazafelé egy románkislányt csomagtartóztam. Ő is akar majd velem repülni…ki nem?
Este még Fridáéknál volt egy kis összejövetel, aztán alvás.



2008-05-07, Szerda

Tanulós nap

Nem igazán volt semmi érdekes, délelőtt iskola, tenger-biológiai óra. Megtanultuk, hogy hogyan szaporodnak aaa…..polipok (VMG)? Utána meg tanultam, nagyjából egész délután. Kicsikét otthon, de ott túl sok minden zavart, meg nem tudok sokat ülni a fenekemen. Úgyhogy elmentem a városba, először a strand mellett, utána a kikötőben és végül Baneheian, a tó mellett. De meglehetősen hatékonyan, kivégeztem a sárga könyvemet.
Este még a cikkeket, a Fronteres anyagokat, aztán alvás. Ahhoz képest hatékony nap volt.

Viszont a tónál kinéztem magamnak pár témát, amit ma (vagyis pénteken) le is fotóztam, úgyhogy idevágom.

csütörtök, május 08, 2008



ACHTUNG! ACHTUNG!

a Canon küldött nekem emailt, hogy értesítsek mindenkit arról, hogy lehet szavazni a képekre, sőt a Canon egyenesen azt írta, hogy szóljak a családtagjaimnak, ismerőseimnek, barátaimnak, hogy lehet szavazni a saját képemre.

Úgyhogy szólok, de, hogy fair legyek nem mondom meg, hogy melyik az én képem. A makró kategóriában van, lehet szavazni arra a képre, amelyik tetszik.
(Aki nagyon akarja, úgyis ki tudja deríteni melyik az én képem.)

Link:

http://ta.canon-europe.com/?pg=gallery&cc=hu&lc=hu


Ezt a képet kaptam egyik éjszaka az ajtómra...nem tudom kitől, és azt se tudom ki lehet az rajta, kék ernyővel...
(najó talán ez a bázisugró ernyőm...vagy valami nagyon proto-comp. ernyő, két madzaggal)

2008-05-06, Kedd

Az egész nap szinte a délután repülni fogok hangulatban telt el. Délelőtt ugyebár vízimentő vizsga, de nem volt túl nagy szigorúság. Mindenki megcsinálta, mindenki időben. Persze nekem se volt olyan gyors, mint tegnap, mert Robbal, vagyis a legnagyobb embert kellett kimentenem. Mindezt persze ruhába felöltözve kellett, katonai nadrág, feketepulcsi, kommandó. Utána még egy gyorsúszó verseny Sammyval, és holtverseny lett, ami nekem ciki. Kis pezsgőfürdőzés, majd persze haza, készülni.
Délután még kicsikét tanultam is, mert ugyebár egész nap inkább tanulnom kéne a csütörtöki szóbelire, de hát éjjel lehet tanulni, de repülni nem lehet éjjel, úgyhogy mérlegkar elbillent.
Csak négykor indultunk el, a szombati helyre, ami másfél óra autóutat jelent, de szerencsére kicsit olvasgattam útközben. Hatkor startoltam, de Uli Jorgen vagy negyed órával előttem (mert nekik össze van rakva a cucca, csak terít és repül – és ez a nemistudommineknevezzem, egy U-turn XP-vel repült, mentőernyő nélkül) és mázlija volt persze, az időjárással, na meg az ernyője is többet tud. Én kicsit később, de hamar kitekertem, kis 3-4 termikben. Hátrébb bevártam Torvaldot és Odmundot, aztán együtt tekerésztünk, hárman egy hatalmas lavorban, aki tudja milyen az tudja, aki nem annak meg úgyse tudom leírni elég jól. Aztán szépen elindultunk a főgerinc mellett, szépen félhátszélben. Úgy lehagytak mint a csuda, pedig az én ernyőmnek papíron gyorsabbnak kéne lenni. Ha kicsivel több magasságunk lett volna, akkor tovább mehettünk volna, de nem volt elég. Próbálkoztunk helyben, fennmaradni én fennmaradtam Odmunddal, Torvald a túlterhelt Ozone Vulcannal leszállt. Mi megpróbáltunk visszarepülni a starthelyre, egy darabig szépen adta, még találtunk szép aranyos +1-2-ket is, de a fél szembeszéllel, kis turboban nem volt elég, így próbálkoztunk magasságot szerezni. Végül én úgy döntöttem, hogy megpróbálom megkerülni az előttünk lévő kiscsúcsot, és nem mögötte az idefelé útvonalon. Arra spekuláltam, hogy igaz, hogy nagyon lee és az is igaz, hogy nagy rotor lesz, de a nap pont az ottani sziklákat süti, így hátha kapok valami emelést. Amint odaértem, persze kezdett vibrálni a levegő, +3-4 rakéták, majd esés lefelé, egy darabig még erőltettem, mert ha sikerül, akkor én visszajutok a starthelyhez. Aztán egyszer csak éreztem, hogy frontstall lesz, lett is. Kis fékkel visszanyílás gyorsítás, 180 fok és mentem leszállni. Megpróbáltam, nekem most nem megy. Szépen lespiráloztam és célra szálltam. Hazafelé meg tanultam.
Este meg sütisütést szerveztem csütörtök vizsgautánra, Corneliaval. Csak kell valami vigasztaló, ha megbukom.

szerda, május 07, 2008


Hafdis a BBQ-n

2008-05-05, Hétfő

Hosszú idő után az első normális egyetemi óránk, hogy a fene enné. Jó unalmas is volt, nehéz volt kibírni, de előadtuk az előadásokat, persze célja semmi nem volt, nem is a miénk volt e legjobb. Utána a holnapi vízimentő vizsgára gyakoroltunk egy kicsit az uszodában. Én voltam a leggyorsabb, de persze ez semmit se jelent.
Délután nagy bevásárlás helyett, csak kicsi, és a bizományiban nem vettem meg a futócipőket mégse, mert kicsik és túlhasználtak. Viszont vettem másfélszer annyiért, valami szépséges zöld dolgot. Csak tudnám, hogy kinek, de olyan volt, ami tetsződött volna nagyon az Exinek, akkor meg nem bírtam magammal.
Délután picike tanulás, ismétlés a vízimentővizsgára.
Este volt egy kis barbecue party Konsgardnál, átmentem vacsorázni, mert végülis mindegy hol eszem.
És holnapra megint kaptam ajánlatot repülésre. Persze nem tudtam visszautasítani.
De mi lesz a tanulással?

kedd, május 06, 2008


Tegnapi kép, de az ernyőm azért hiúzik rajta...

2008-05-04, Vasárnap

Második repülésem.
Reggel nem indult ma se repülés biztosan, a gép előtt görnyedve vártam egy emailt, hogy mikor hová. És aztán írt Torvald, és mentem.
A mai nap Eiken nevű hely, nincs fotó, tán nem is lesz. Hihetetlen jó hely, nagy kopár hegycsúcs, sziklákkal, erdővel lejjebb, termikbányákkal. És persze autóút van felfelé. Érkezés után kupaktanács a leszállóban, majd fele autóba gyömöszölődve fel. Séta a starthelyhez, szokásomhoz híven, pakolás és repülés. Torvald gyorsabb volt, mert csak 20 perce volt repülni sajnos. Kirepült a szélirányilag megfelelőbb fal elé és ott tekerészett, alaposan felfelé. Mentem utána, a starthely után a kicsit lee-oldalas, termikbubi csukogatott, de fogtam az ernyőt, nem nehéz, mert nem az én méretem. Kb. a második termikkel kitekertem vagy 150 métert, kicsit tekertem együtt Torvalddal, aztán ő elsiklott a leszálló fölé, én meg a következő termiket koppig tekertem, ami +1500 métert jelentett, és 2000 méter fölé emelkedtem. Hogy ott milyen látvány volt, azt sajnos még magyar szavakkal sem tudom leírni. Láttam a 80 km-re lévő tengert, mindenfelé havas hegycsúcsokat, zöld völgyeket, befagyott, vagy már megolvadt tengerszemek mindenfelé, amerre a szem ellát. Nagyon gondolkodtam távon, csak fogalmam se volt merre kéne, és a sok havas, lakatlan táj nem vonzott annyira, úgyhogy elrepültem a gerinc mellett, a következő völgyet átrepültem egy szép csúcshoz, hogy majd ott találok termákot. Az nem volt csak, süllyedés, nagy. Menekültem el, de sok magasságot vesztettem. A völgyet még átrepültem, aztán a gerinc mellett próbálkoztam, de ott csak turbós, irgalmatlan termikbubikkal sikerült szinteznem, magasra nem ment. Úgyhogy végül a leszállás mellett döntöttem. Nem értem már vissza a leszállóig, de egy szép nagy zöld réten landoltam. Kis séta után megállt egy Pajeros anyuka, hogy a leszállóba megy, ha akarom elvisz. Why not? Thank you!
Onnan meg húsz perc várás után szintén akadt felszállításom. Csak ezalatt a 20 perc alatt Odmund és Toralf (a szombati távrepülők) szintén kitekertek és mire startkész voltam már alig látszódtak. Evett a fene megint. Repülgettem, visszaszállogattam, kitekertem felhőalapra, felhő alatt, de egyedül nem mertem elindulni, még telefonszámokat se tudok és egyedül a semmi, nemtudomhol közepén nem vicces. úgyhogy játszottam inkább, széllel szemben átrepültem a völgyet, a következő gerinc utánig, amíg adta, utána megrepültem a reggeli háromszögem a másik irányba, sok tekerés megint, játszódás. B-stall, merülő, wingover. A wingovernél mindig az van, hogy megijedek, amikor már igazán nagy lenne, és visszaveszek a lendületből és érzem, hogy pont ez amit nem kéne, hanem folytatni, így csuk is a külső, de még lendület közben visszanyitottam mindig. Na meg volt alattam vagy ezer méter, úgyhogy inkább itt.
Ma én voltam az utolsó, szépen lespiráloztam és leszálltam a fenti parkolóba, csodálkoztak ma is persze. Aztán megjött a sofőröm és hazamerciztem.
Aztán egy szépet beszélgettem még este, azért voltak a jó jelek.

Azt meg persze majdnem elfelejtettem, hogy az ernyővel nagyon nem vagyunk valahogy egysúlyban. Nem tudom, hogy most ő túl nagy, vagy én vagyok kevéske, de a fülei és a fékek is nagyon puhák, a fülei elég gyakran lapozgatnak és még egy rendes féloldalam is volt, ott meg csak lazás korrekcióra reagálva semmit nem akart lepörögni, pedig egy tisztességes 2-3-tól elvárható lenne, hogy legalább megpróbáljon. Meg lassú. De megvagyunk barátságban.

hétfő, május 05, 2008

Eszembejutott, rákerestem, napokban sokat hallgattam:
nagyon tud a csokinéni, itt, mert nem lehet embedelni:
http://youtube.com/watch?v=pGkXB_unAW4 (ez a leg jobb),
vagy itt sem rossz, de a link jobb.
(Persze én a legjobban a Zsókás vándortáborit szeretem, de a csokinéni is nagyon tud)




2008-05-03, Szombat

Repülés!
Reggel már nagyon vártam a hívást, mikor szólnak már, hogy megyünk repülni.
10:15-ig semmi, már azt hittem semmi nem lesz a napból és majd szomorkodhatok. DE akkor kaptam egy emailt, hogy ekkor és innen indulok, ha akarok menni, legyek ott. Szájam széle fülemig, kis ebédcsomagolás, izgulás és már ott is voltam. Másfélórás 100 km-es autózás, és már egészen közel voltunk, amikor. Amikor nagy fékezés, jobbra nézés, és mi van ott. Három kicsike-nagyocska RÉÉÉN! Igazán c*****ak voltak, vagy még inkább rénesek. Életem első rén-rénjei, nagyon aranyos életformák, és szépek, és olyan kis butácskának tűnnek, pont amilyennek egy rénnek lennie kell.
A starthelyhez felautóztunk, de egy 300 métert azért sétálni kellett, 20 centis hóban, futócipőben, de nagyjából szárazon megoldottam. Már páran elstartoltak, lecsúsztak…
Az idő olyan határesetnek tűnt, hát akkor repülök, legfeljebb felsétálok, nekem az nem gond (ez csak 250 méteres starthely). Start bubiban, kiemelkedés, utazás el balra, de nagyon nem eleget (jó fogalmam se volt a helyről és annyira nem mondták el) így nem mentem el addig amíg kellett, úgyhogy lecsúszás lett, de rögtön volt autós felszállításom. Mire felértem már repültek, nekem se kellett több, pakolás égbe fel. De jó volt a lecsúszás, mert kellett kicsit állítani a beülőn, úgyhogy most már majdnem tökéletesen repültem vele. Start után rögtön balra el, mostmár sokat, sziklafal fölé, ott már kaptam a lövéseket felfelé, aranyos, rugdosós tavaszi bubik. Kicsit átmentem lee-oldalra, ott jobb sziklák voltak és ki is tekertem Toralf fölé (később ezért meg is dicsértek). A nyert magassággal rögtön átutaztam a másik gerinc elé (kb. 1km), ami szélirányilag jobbnak tűnt. Elvoltam, de bubikon kívül mást nem találtam, ide-oda repülgettem egyik helyről a másikra. Néha egy bubival pár körrel magasra tekertem, olyankor megpróbáltam előre menni, mert volt egy gerinc előttem, amit jó lett volna elérni, de a lee-oldali turbulencia szélénél mindig besüllyedtem. És persze amikor ott voltam sikerült Odmundnak és Toralfnak eltekerni a napi egyetlen termikkel. Próbálkoztam utánuk, de már késő volt. Ett a fene nagyon, ahogy láttam őket eltekerni. De csak egy rövid 8 km szárú háromszöget toltak, de akkor is sárgultam.
Két óra után kicsit éheztem, meg pisilni kellett, úgyhogy megpróbáltam visszaszállni a starthelyre, nem volt egyszerű, főleg, mert állandóan emelt, az akkor már esti gyogyi. De végül fülcsukással, meg 2 méteren fullal visszajátszottam magam. Később ezért csodáltak is a helyi kezdők…crazy hungarian.
Aztán még fél óra repülés, szépen felküzdés újra magasra, de aztán már majdnem mindenki leszállt, úgyhogy nem akartam, hogy rám kelljen várni, úgyhogy kiutaztam a tó fölé, és húztam egy aranyos merülőt. Nem tudtam milyen gyors, nem tudtam variót nézni, fekvővel kicsit azért más, de éreztem, hogy sok ez. Közeledett a föld, felengedtem a féket, középre raktam magam, de nem akart kimenni, a föld viszont közeledett, úgyhogy kicsit kiterheltem, meg ráfékeztem. Behelyezkedtem és leszálltam, nem voltam már magason.
Olyan jó volt végre repülni! El nem mondhatom és vasárnap is repülés lesz!
(Tanulás helyett, mert Monival és Janával prezentációt kéne csinálni a héten készített interjúkból, de mivel ők partiban, írtam nekik Facebookon, hogy sajnálom, ne számítsanak rám, ez azért jó, mert így nem tudnak reagálni, csak amikor már repülni fogok, akkor meg már késő.)
És kaptam fotókat Toralftól, köszönet érte.


A jelek...

A hétvége csak repülés volt!
Majd még mesélek többet, az élményömlengek.

Repültem hat órát. Turbulálódtam +6 és -4 között, merültem -15-tel, B-stalltam, wingovereztem, csukással, amikor már féltem,
csúkodtam nem direkt, de nem igazán viselkedett Trangi 2-3 módjára
ez a csinos ernyő talán kicsit nagy, olyan puha, sima, mint amilyen pocakról az előbb épp beszélgettem

ÉS LÁTTAM HÁROM MAJD MÉG EGY RÉÉÉNT!!!!!

igazán rénes dolog ez, transzformáltam is rá egy verset, csak nincs kinek elmondani

szombat, május 03, 2008


A legjobb report-os képem - és a gyerekek győztek (...na mert én nem segítettem)
Ja és így néz ki egy outddor ovi itt - kinn az erdő közepén

2008-05-02, Péntek

Na ma repülnöm kéne. Ennek hangulatában telt az egész nap, alig bírtam magammal persze.
Délelőtt még befejeztem a riportomat, aztán bebicóztam a suliba kinyomtatni, leadtam, bolt és fel az Odderoya-ra.
Persze még senki sem volt ott, és a szél is bika, azaz valljuk be, repülhetetlen volt. Sebaj, nap süt, kifeküsz napozni. Aztán szép lassan szállingózott a többi ernyős is, hoztak szélmérőt is. Hát még nagy volt, de délután gyengül, vártunk. Addig vártunk, amíg meg nem jött Uli Jorgen (az ernyőm tulajdonosa, akró bajnok, a helyi klub főpilótája), azzal a szomorú hírrel, hogy nem lehet most repülni, mert nem kaptunk légteret. Amire eddig még sosem volt példa. Pedig a szél már tökéletes volt. Hát ez igazán örömteli, kicsike énben nagyon eltört a mécses, mert annyira vártam, erre egy buta légiirányító miatt nem repülhetek. Kjevik sucks!
Vigasztalásul el hívtak kutyázni, egy strandra, elmentem persze, de azért a kettő nagyon más. Nagyot játszottam, padra felkutyázás, lépcsőn felmászás, oszlopokon ugrálás, negatív-leszállás. És megtanultam a backloopot és a frontloopot is, csak szegény Fast-ot nem erre találták ki, ezért kicsit veszélyeztette férfiasságom. De most már vagányul tudom.
És mindez persze pont a reptér mellett volt, és a szemdzsók bezzeg engedték az ejtőernyősöket ugrani a reptéren. Ez az igazi igazságtalanság.
De talán holnap repülés!!! Talán-talán, az idő jó lesz, csak egy hely kell nekem egy autóban.
Este még egy Foodclub a szomszédban, Fridáéknál, nem csináltam semmit. Viszont cserébe rengeteget ettem, de volt is mit. Sok süti, fahájassültbanán fagyival, fagyiszedvics, banános torta, csokis piskóták, meg némi sósat is mellé, mert már nem bírtam, a sok édeset.
(Ilyen mondatot se lehet túl sűrűn hallani tőlem.)
Aztán időben lefeküdtem, hogy holnap…

péntek, május 02, 2008


Untouchable nature


Next step?


2008-05-01, Csütörtök

Kelés bizony korán, a késői kelés ellenére, mert tanulni azt kell. Úgyhogy felkeltem, szépen nekiálltam tanulni, tanulok nagyban és egyszerre csak mit hallok?
Zuhog kinn az eső, azt eddig is hallottam, fülemben Asian Dub Foundation, azt is hallottam, de ez nem az, ez rezesbanda. Na de hol, vagy mi? De elég hangosak voltak, kinézek az utcára, hát ott vonultak, egy egész rezesbanda és játszottak is, miközben az eső zuhog. Aztán felvonulók, mindenféle transzperensekkel, miközben zuhog az eső (nem csak esik). És sort egy másik rezesbanda zárja. Ők már csak doboltak, esőkabátban, a hangszerek meg csak áztak. Le is fotóztam őket Totónak.
Egész napos program, tanulás, de haladtam egészen vele.
Este mikor elállt az eső, pihenésképpen rövid fotózás. Felrakosgatom mindig a picasara az ujjakat.
És írt Torvald, hogy holnap egész biztosan Odderoya-s repülés. Egész este nem bírtam magammal. Főleg miután elmentem a sikl. klubba és mindent átbeszéltünk. Ja és persze három szelet ingyen pizza!
Mikor hazajöttem, party fogadott, nice ilyenkor. Bezárkóztam a szobámba, de megtanultam amit kellett.



Késhegyen táncol az élet

HOLNAP REPÜLŐK!!!
és ez már egészen biztosnak néz ki, na majd mesélek

nem férek a bőrömbe!


Amelie és Hafdis

2008-04-30, Szerda

Az interjúvolós prodzsektünk második napja, most Moninál találkoztunk és onnan irány Jegesberg, természetesen esőben. De beponcsóztam magam, úgyhogy már egészen jól viselem az esőt is, mert már legalább hideg nincsen mellé – és hétvégén nem vicc, HÚSZ fok lesz, ami nem semmi.
Az óvodáknak kitelepített lavók mind foglaltak voltak, pedig einstandolni akartunk, kicsikét száraz fedél alatt squadolni. De aztán találtunk egy kedves félszigetet és gyorsan felépítettük a tökéletes galpahuköt, ez most tényleg jó lett, még aludni is lehetett volna benne. Aztán persze gyújtsunk tüzet, de mivel tegnap már megmutattam, hogyan kell, ezért mondtam, ma a lányoké a sor, learning by doing. Elmentek fát gyűjteni, 15 perc múlva üres kézzel jöttek vissza. Úgyhogy kénytelen voltam, de én is lusta voltam, úgyhogy az első száraz fát kidöntöttem és visszavittük, de ez nem volt elég száraz, nem olyan mállós, mint a tegnapi, úgyhogy kemény feladat volt tűzifát faragni belőle. Beletört a bicskám – sajnos szó szerint – a kispengéje a svájcibicskámnak. Persze én vagyok a marha, mert minek feszegettem, sőt volt figyelmeztetés, mert először csak a hegyét törtem le, akkor már kicsit elszomorodtam, de legalább hegyesebb lett és jól is nézett ki. Aztán az egészet tőből, elég homorú, még a Papa első svájcibicskája volt és mikor kicsike voltam kaptam és megbecsültem aztán mi lett, marha vagyok, na.
Délután tanultam, most már nagyon kell. Este még Hafdis fellépésére elmentem, fotóztam, hallgattam, elaludtam – alváshiány a sok tanulás miatt.
És este háromig tanulgattam, mert előtte meg elbeszélgettem az időt.
500 koronát költöttem ebben a hónapban az itteni életemre. Te otthon ennyiből megoldanád?

csütörtök, május 01, 2008


A Galpahuknél a kiscsapatunk,
sajnos ha elvonatkoztattok,akkor még itt is elég lányosan nézek ki megborotkálkozva
még kicsike hajjal is.

2008-04-29, Kedd

A Magyarország prezentáció és a fotópályázat eredményhirdetése.
De még reggel délelőtt iskolai feladat, amit ugye már tegnap elblicceltünk, de ma már muszáj. Mindenesetre már nem esik az eső, mikor indulunk, ez azért plussz pont. Laza séta a Barneheia tóig, útközben két interjú, de sok újdonságot nem hallottunk, de lesz miről beszélni mindenképp, érdekes volt Norvégiába költözött németeket meginterjúvolni, de ettől talán színesebb lesz az prezentációnk.
Persze fő programként egy barátságos galpahuk építése volt megegyezve, meg egy kis tüzecske, sütögetéshez. Egész jól kitaláltam, megvalósítottuk és egy aljas, hátsófalas, elégtetős menedékünk lett, mert persze csak el kezdett esni az eső. A tűzrakásra büszke vagyok, 5 napos eső után, minden csuromvíz volt, és akkor jönnek az okosságok, hogy a fán lévő szárazágakat, meg bokor alól, de ezek mind teljesen nedvesek voltak. Úgyhogy kidöntöttem egy rég halott fát, és a vastag törzséből hasogattunk bicskával tüzelőt. Lett szép tüzünk, sütöttem rajta szalonnát, ahogy kell rendesen, majd a lányoktól kaptam még virslit és kis stickbreadet – a kettőből lett hotdog. Játszottunk is vele, néhány kép erejéig…
Elvileg tilos ápr. 15 után tüzet rakni, ránk is szólt egy néni, persze mókás volt, hogy az esőben ránk szólt…de ilyenek a norvégok (persze mi tényleg úgy tudtuk, hogy ilyenkor is lehet, csak tó mellett és ott is voltunk). Hazafelé, még néhány interjú. Otthon tanulás és kicsi gyakorlás.
Mert azért ilyen pontozót egy nap gyakorlással nem rázok ki a kisujjamból. Lányoknál még rövid haditanács, gyakorlás, meg várás a lányokra – ezt nem szeretem a lányokban…
Az International Pub persze késve kezdődött, és mivel nem álltunk be előtte, így voltak gondok a technikával. A lett Liana-jé tetszett a legjobban, keretmesébe ágyazva az orosz múltat…
Aztán jöttünk mi, és eltáncoltam és persze hatalmas ováció volt, de persze úgy csináltam, mintha tudnék, de nagyon amatőr voltam, nem szakértőknél persze ez mindegy. De csinosan fel voltam öltözve hozzá - a lányoknál az is számít. És a játékunkat, meg az outdoorosaim nyerték. A holland lány a népszerűségéért persze spacecake elkészítést vetített, menjen a fenébe. Viszont a szlovákoknak volt egy gyönyörű tátrai videójuk, azt még lehet el is kérem egyszer és büszkélkedtek a váraikkal – persze azt nem mondták, hogy mind mi építettük azokat. De jobb a béke, csak az vezet szebb jövőhöz, mindkét oldalon.
És a végén volt a fotópályázat kihirdetés, a szokásos nehéz volt választani szöveggel, magyarázkodással, és nem nyertem. SEMMIT. És ez nem csak azért szomorú, mert nem becsülték meg ezzel a képeimet, hanem leginkább, mert számoltam azzal a pénzzel, amit nyertem volna. És őszintén objektíven nem jó képek lettek a győztesek, még az ő kritériumaik alapján se jó képek, mert természetesen, ahogy sejtettem brosúra készítéshez kellenek. De a nyertes fotók tipikus turistafotók, vagy élményfotók és abszolút tele vannak hibával, ami egy profi bemutató anyag készítésénél bizony hiba, mert így nem hat a tudatalattira. És én azthittem, hogy legalább itt valami minőségit akarnak csinálni, de valószínűleg a zsűri nagyon amatőr volt, mert én a képeimmel, direkt professzionálisan a kritériumokhoz igazodva készültem (életemben először tettem ilyet, csak a pénzér).
Szóval Kicsike Én nagyon szomorúz.
De legalább hazakísérettem és fordítva.

Képek az Int. Pub-ról itt: http://www.facebook.com/album.php?aid=2001694&l=7a1fc&id=1364700347